Mi történik?

Huszonöt év alatt sem változott itt semmi. Sőt...

2015. április 09. 20:58 - 3niko

Tartozom egy vallomással.

Én bizony nézem a királyi tévét. Legalábbis egy csatornát. Azt a retrósat.

De ne aggódjatok, CBA-ba nem járok. Azt már nem bírná a gyomrom.

A helyzet az, hogy én huszonnyolc éves létemre bizony Szomszédok- függő volnék. Egyszerűen oda vagyok érte. Álmodozó, naiv és idealista nagylány lévén tátott szájjal nézem a rendszerváltás- korabeli „Barátok közt” fordulatos epizódjait.

Aztán ma belém hasított az érzés. Egy nagyon kemény felismerés érzése.

Az, hogy tulajdonképpen huszonöt év alatt lényegében nem változott itt semmi. Sőt, bizonyos szempontból most sokkal rosszabb.

Vagyis egy valami mégis más. A 139-es busz vonalán mára nagyobb részt alacsony padlós buszok váltották fel a csuklós Ikarusokat.

Ám ezen kívül a sorozat- béli társadalmi rétegek helyzete, állapota, attitűdjei zömében totálisan változatlanok.

szomszedok8.jpg

Ha Feri és Jutka ma kezdene közös életet, baromira nem tudnának kifizetni egy  másfélszobás első emeleti panelt, egy új építésű, lakóparki lakásról nem is beszélve. Aztán kedves Ferencünknek ugyanúgy fusiznia kellene a nyomdai melója mellett, mint akkoriban, és asszonykája sem vinne haza százezernél többet a pedagógus- életpályamodellnek megfeleltetett keresetéből, és fiatal lendületével, s optimizmusával ugyanúgy győzködnie kellene a középkorú igazgató urat, hogy tartson ki, lesz ez még jobb, majdcsak egyszer elkezd ömleni a lóvé a KLIK-ből…

Juditka hasonlóképpen letargikus állapotba kerülne a reggeli nélkül iskolába elindított kisiskolások történeteitől, s ugyanaz az érzés lenne rajta úrrá akkor is, amikor a családon belüli erőszak, és az elburjánzó alkoholizmus miatt végletekig elcsigázott, lelki sérült lurkókon kellene segítenie. 

Ha Bőhm bácsi napjainkban lenne közös képviselő, ugyanúgy anyázna a lakók elmaradásai miatt, mint a sorozatban, és hasonlóképpen bosszús volna a több hónapos kórházi várólisták végett is, csak úgy, mint a megélhetési bűnözés jelentette veszélyek miatt.

Ha drága doktorunk, Mágenheim Ádám ma mentőzne, éppen ugyanúgy elgondolkozna a külföldi munkavállaláson, hogy családja megélhetését biztonságban tudja. Persze csak ha nem akarna függeni a kozmetikus- feleség főnőkétől, az ügyeskedő, kétes kapcsolatokkal rendelkező vállalkozótól. Jótét lélek lévén még a nyolcvanezret kereső mentőautó- sofőr kollégáján is segítene, egy-két friss zsömlével meg a gyerekek kinőtt ruháival.

Taki bácsi és Lenke néni időskora is hasonló nehézségek között zajlana, már persze ha Taki bá ki tudta volna gazdálkodni a tíz évnél mindenképp fiatalabb járműve átmatricázását, hogy továbbra is drosztolhasson, amíg asszonya a telepi ABC-ben részmunkaidőben negyvenezerért melózik (azért nem ötvenért, mert vasárnap zárva kell tartani). Egy olyan szupermarketben, ahol a kisnyugdíjas manapság is ugyanúgy matekozik, hogy vehet-e esetleg 15 deka párizsit, vagy be kell érnie tízzel, ha a gyógyszereit is ki szeretné váltani a patikában. Aztán ha ne adj' Isten az öregek mégis összekuporgattak valamit, és berakták a kis tartalékukat a takarékba, azt garantáltan ott találták még évek múlva is. Nem vitte el semmilyen Tarsoly- féle bagázs, mert a vadkapitalizmus újkori magyar kötvényhuszárai akkor még csak a Julcsival voltak kb. egyidősek.

Alma pultosként már rég lezüllött volna, a pénz miatt már ezer éve beadta volna derekát Lacinak, hogy a jattból a lehető legtöbbet vihesse haza annak érdekében, hogy az erdőmérnök urával egyszer végre, nagy nehezen elcuccolhasson nagymutterék paneljából.

Bizony mondom néktek, nem változott itt semmi. Csak sz@rabb lett. Sokkal.

Mára már tisztességes munkával sem lehet megélni. Sem közös életet kezdeni. Sem nyugodtan megöregedni.

Lopni, csalni, hazudni, mutyizni lehet. Vagy, ha esetleg ezt nem bírja az egyszeri ember gyomra, akkor pedig el lehet innen menni. A káeshá majd kikozmetikázza. Néha azért küldjetek haza egy kis devizát, meg némi árut, hadd dagadjon az a külkereskedelmi mérleg…

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitortenikma.blog.hu/api/trackback/id/tr737354800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.10. 06:43:41

Látod. ez így van. Ez a rendszerváltozás nagy hazugsága.

empoftla 2015.04.10. 07:03:27

Igen, kár, hogy a rendszerváltás hazug volt és még csak szabadságot sem adott (pl. továbbra sem lehet utazni)

Csokáv 2015.04.10. 11:51:44

Hofit hallgatva is ugyanez az élmény. Semmi nem változik, mindig csak a jövő a szebb... :/

Tudományos libsizmus 2015.04.10. 12:10:08

Így van. Ma sokkal hülyébb az utca embere, mint 25 évvel ezelőtt.
Bebizonyosodott, hogy a liberális néphülyítés hatékonyabb, mint a kommunista.

room_101 2015.04.10. 12:13:56

Ja persze, mert ugye más változzon (de hamar, mert begurulok), de mi magunk tökéletesek vagyunk. Akinek nem volt rendszerváltás, az meg is érdemli, mert ez a bűnbakkeresés "jutalma". Azért is áll így az ország. Aki felébredt az meg távozik innen sürgősen, az utolsó majd oltsa le a villanyt.

netnepper 2015.04.10. 12:14:16

Érdekes meggondolás társadalmi korrajzot beleképzelegni egy esti mese felnőtteknek szappanoperába.
Nem a rendszerváltás volt hazug, hanem az embereknek nincs igényűk se többre, se jobbra, se pedig tisztább viszonyokra.
Feltéve, ha netán véletlenül a szájukba repül a sültgalamb, vagy mások kikaparják nekik a gesztenyét. Akkor persze düllesztenének, hogy van ám itt fejlődés.
Jó ez így, erre voksol itt mindenki és fog is még jó sokáig...

Mérnork 2015.04.10. 12:16:14

Szomszédok, bakker, jó szar ízlésed van!;-)))
Én sajna elég öreg vagyok ahhoz, hogy a szomszédokat már majdnem felnőttként nézhettem volna, de egy idő után ha véletlen ott is ragadtam mikor elkezdődött max. 5 perc után sikítva menekültem a TV elől.
Látványosan bénán játszó színészekkel előadott népnevelő patetikus szar, a végén a kamerába belemondott közhelyek/faszságok orbitális gyűjteményével. (néhányat sajnos végignéztem szüleimmel, mielőtt a rögtön menekülés lett volna az opció amint a szignálját meghallottam)

Tudományos libsizmus 2015.04.10. 12:20:32

Elvtársak. Aki teszem azt 1989-ben lezáratta volna az Andrássy utat egy buzifesztivál kedvéért, azt akkor 1989-ben úgy vágták volna pofán, hogy a lába nem éri a földet.

Aki azzal jött volna, hogy buziházasság, meg fogadhassanak örökbe gyereket, meg gendersemleges vécé bazdmeg, azt szintén úgy vágták volna pofán, hogy keretestül repül ki az ablakon.

A "liberalizmus" 20 év alatt nagyobb pusztítást végzett az emberek fejében, mint a kommunizmus 40 év alatt.

room_101 2015.04.10. 12:27:18

@Tudományos libsizmus:
Olvastam egy tudományos felmérésről, ami szerint az buziz a leghangosabban, akinek attól van titokban merevedése, ha férfiak szexelnek egymással a pornófilmen.

Tudományos libsizmus 2015.04.10. 12:32:38

@room_101:
Ja. Akinek nem nyeri el a tetszését a liberális agymenés, az "látens buzi". Ezt ismerjük haver, nem mondtál újat.

Terézágyú 2015.04.10. 13:02:31

@room_101:
Egy fenét. Őneki attól áll fel - és csak attól! - ha libsizhet.
Minden kommentje után gatyát cserél. Vagyis nem cserél, pedig kellene...

room_101 2015.04.10. 13:36:49

@Tudományos libsizmus:
Azért ennél színvonalasabb riposztot vártam volna el. Valóban nálad sem látszik, hogy lett volna "rencerváttás".
De bocsánatot kérek, lehet, hogy nem vagy "olyan", csak a pöcsöd rövid és ezt kompenzálod frenetikus kommentjeiddel.

csak egy néző 2015.04.10. 13:38:06

Nincs új a nap alatt. A felcsuti paraszt megmondta, hogy "folytatjuk".

coub.com/view/3zq19

csak egy néző 2015.04.10. 14:04:31

@room_101:
Látod, ennek a látens ratyi @Tudományos libsizmus: haverja még zászlócskát is vitt.

mandiner.hu/attachment/0068/67057_zagyva_gyula_jobbik_budapest_pride.jpg

És mégsem fértek fel a vonagló kamionokra pedig nagyon kűzdőtt a baromarcú, gyökér komája.

coub.com/view/2dve7

Egéridomár 2015.04.10. 14:23:06

@Tudományos libsizmus: Olyan lelket melengető érzés látni a keresztényi értékek mentén élő NER-es honfitársaink toleranciában mindenki által követendő példamutatását.

Viszont egyvalamiben bizton egyetértünk: a te fejedben valóban történt pusztítás.

Tudományos libsizmus 2015.04.10. 14:23:40

@Terézágyú:
Nem tudom, szabad-e egy kérdést feltenni neked. Rá szeretnék jönni, vajon miért sértődtök meg minden libsizésen, miközben ti ab start lenáciztok/lekomcsiztok mindenkit, aki a szemetek elé kerül. Sokat tennél a közért, ha segítenél e rejtvényt megfejteni.

Netuddki. 2015.04.10. 15:02:35

@Tudományos libsizmus: Liberális + bibsi szavak összevonása = antiszemita balfasz. Ennyi.Kár veled foglalkozni...

Tudományos libsizmus 2015.04.10. 15:08:58

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Értem. Ezt eddig nem tudtam. De most, hogy mondod. Tehát aki libsit mond, az "antiszemita balfasz". Ellenben aki nácizik, az nem "antifa balfasz".

Egyébiránt miért baj, ha valaki antiszemita? Miért "balfasz", aki nem szereti a "szemitákat"? A "szemiták" sem szeretik teszem azt az arabokat. Pláne, hogy ők maguk is "szemiták", mármint az arabok.

Tehát az "antiszemita" azt jelenti, hogy arabellenes? Miért baj az? Az egész libsi világ hivatalból arabellenes.

Úgy vélem, téged mutogatni kéne belépti díjért egy ketrecben kedves barátom.

steery 2015.04.10. 15:21:53

És ami a legjobb az egészben, hogy a hírek is ugyanazok, mint régen. Most is tervezik az egészségügy, az oktatás, a minisztériumok, egyszóval minden átszervezését, hogy jobb legyen, meg működjön, meg hatékony legyen. Most is nagyon jól teljesít az ország, minden szupi-szuper és a párt megmondja, mi a helyes és miben kell hinnünk.
:-D

Alick 2015.04.10. 15:44:09

@room_101: ja és az SS tagjai titokban rabbik akartak lenni... :)

Traktoros lány 2015.04.10. 16:32:21

"Mára már tisztességes munkával sem lehet megélni. Sem közös életet kezdeni. Sem nyugodtan megöregedni."
Hát persze. Ha a "tisztességes munka" most is az lenne, hogy a gyárban sétálgatunk a kalapáccsal, hogy valahogy kibekkeljük azt a nyolc órát... Na, abból ma már tényleg nem lehet megélni, de a rossz hír az, hogy "nyugaton" sem!

KissGecihuszár 2015.04.10. 16:52:14

Na, azért a 139-es viszonylaton kívül van ám Richfielden 8-as,mely az M4-es metróig, illetve 239-es is,ami pedig a Bosnyákig jár,úgyhogy ami a közösségi közlekedés minőségi változását illeti, nos azért RÍÍÍSZPEKT 4 BKV/BKK!! Egyebekben viszont tényleg kétségbeejtő a magamfajta 4.x-en már túllépett, de még az 5.X-től távol lévő számára, hogy sikeredett Európa kellős közepén, egy ilyen kitűnő éghajlattal, a kontinens toplistás minőségű földjeivel, a minőségi infrastruktúra szempontjából kitűnő domborzati viszonyokkal, egykor világhírű gépiparral, Tungsrammal, MOM-al, Ikarus-al, Digéppel(speckó az még műxik, nem is rosszul!), egyéb patinás gyárakkal rendelkező országnak ekkora szarba kerülni, mint amilyenbe ez az ország az elmúlt negyedszázad során keveredett! Egy biztos; a módszerváltás nettó elbaszódásáért csak és kizárólag saját magunkat, azaz főként az akkoriban 30-55 év közti, tehát az akkori "felnőtt" generációt hibáztathatjuk, mely generációt oly mértékben butított, hülyített el a kádáréra gulyáskommunizmusa, hogy azt képzelték, nincs itt semmi nagy gáz, épp ezért át kell konvertálni a kijárós-odaszólós, sógor-koma-haver-szerető kéz kezet mosós, gazsulálós, okosságozós rendszerét a piacgazdaság keretei közé, még akkor is, ha ez a 2 dolog oly mértékben nem egyezetethető össze egymással, hogy ezért a fél világ majd lesajnál bennünket, akkor is!! Majd a Nyugat, az ide pénzt, működő tőkét befektetni óhajtók ezt szépen, mint "hungaricumot" vagy elfogadják, vagy nazsgem számukra; gondolták. Nos, azt gondolom, mára kerek perec kijelenthető, hogy nem hozzánk alkalmazkodott a fejlett világ, hanem nekünk kell nap, mint nap keserű sallerek okozta permanens pofazsibbadás mellett rájönni, hogy ezt elkúrtuk, nem kicsit; NAGYON!!

csak egy néző 2015.04.10. 17:20:14

@many-many:
Alice csodaországban.
Már csak egy pár millió Aice kellene még, de kormányunk és vezető pártunk az Istenkirállyal ezen dolgozik. Az egyik gázszerelőnek Miskolc határában leég az összetákolt kalyibályának a teteje és még meg is büntetik 200000 Ft-ra, mig egy másik gázszerelő este, amikor leveszi a gatyáját, annak meg szétgurul a sublót alá 1 milliárdocska, amiről meg is feledkezett.
Bizony Alizka vannak még csodák.

csak egy néző 2015.04.10. 17:23:31

@Traktoros lány:
Ugye feltudsz sorolni, min. Mondjuk egy tucat vállakozást, amelyik becsületes módon a törvényeket betartva tud működni és embereket legálisan alkalmazni. Várom a listád, paraszt lány ott a traktoron.

2015.04.10. 19:00:02

@Traktoros lány: "Ha a "tisztességes munka" most is az lenne, hogy a gyárban sétálgatunk a kalapáccsal, hogy valahogy kibekkeljük azt a nyolc órát..."

Ostoba vagy. Nem arról van szó, hogy mit lehet csinálni munkaidőben, hanem hogy nem lehet megélni belőle. Érted? Ha nem, kérj tolmácsot, te idióta.

@Tudományos libsizmus: Batyufasz, te végbél váladék: ha valaki rád köpne, egyből sisteregnél.

2015.04.10. 19:06:47

@Tudományos libsizmus: Nehogy azt mondd, hogy nem vagy buzi, te nyomorék, amikor hat-hét néven egyszerre rángatod a libsik farkát minden blogon. Tuti biztos, hogy saját magadat is lerántottad már, amikor például nem a Viktor seggében volt a burád. Szaros fideszes, imádod a seggbeturkálást, mi?

Andy73 2015.04.10. 19:59:38

25 év alatt rengeteget változott a világ, csak észre kell venni, és élni kell a lehetőségekkel a sopánkodás helyett. A sorsodat te alakítod, ha nem vagy elégedett az életeddel, neked kell változtatnod. Ma sokkal nagyobbak a lehetőségek, és ebből adódóan a különbségek is, miután a látszólag idilli - de valójában hazug és fenntarthatatlan - egyenlősdi véget ért a rendszerváltáskor.
Ami a panellakók életét illeti, az lehet, hogy nem sokat változott, lehet, hogy romlott is. De aki akkor panelban kezdte, mára már jobb helyre is költözhetett. A panelek 25 éve még viszonylag újak voltak és modernnek számítottak, sok embernek komoly előrelépés volt ez a a rendszerváltás előtt, amikor a komfortfokozatok sokszor jóval alacsonyabbak voltak. Akkor azonban rájöttek, hogy ez egy elavult technológia, amit csak a kényszer szült, és már régóta nem építenek ilyeneket.

Traktoros lány 2015.04.10. 20:11:55

@Jules Verne: "Ostoba vagy."
Te meg a fajtád. Én meg tudok élni bármelyik rendszerben köszönhetően a szakmáimnak és a tudásomnak.

Andy73 2015.04.10. 20:19:14

Bagi-Nacsáék éppen ezt a mentalitást parodizálják ki, hogy nem sokat változott a helyzet Gazdagréten, sőt, inkább romlott az ott lakók helyzete, főleg azoké, akik pesszimistán állnak a dolgokhoz. Sokan laknak lakótelepen ma is, de akkor is és ma is sokan máshol és másképpen éltek és élnek szerte az országban. Tanárok, nyomdászok, taxisok és orvosok is. No meg egyre több nyugdíjas ebben az elöregedő országban.

KUHULIN 2015.04.10. 20:27:18

@Andy73: Én és a barátaim lakótelepen nőttünk fel. Most szép, nagy kertes házakban lakunk, van családunk és telik benzinre is az autóinkba. :) Rendszeresen járunk külföldre nyaralni (is). Nekünk pl. ezt (is) hozta a rendszerváltás.

szabadság elvtársak! 2015.04.10. 20:27:54

Abban egyetértek, hogy bizonyos esetekben nem sok minden történt, de van akiknek bejött a változás, azért írom csak, változásnak, mert nem nagyon jártunk azért túl jól. hosszan lehetne persze sorolni, hogy mennyire nem voltunk nyugat piac képesek, mert nem voltunk, az elavult gyártás technikánk miatt főképpen. Volt viszont jó mezőgazdaságunk, amit viszont a nyugat ledózeroltatott velünk, mert neki piac kellett. És most valóban az van, hogy a munkabéreink tekintetében, még az idetelepülő nyugati vállalkozás sem akar többet fizetni, mint a minimálbér, vagy annak közelében. És valljuk, ha kimész dolgozni, ott sem kapod meg a rendes ottani bért, ám mégis egy kicsit többet tudsz vele kezdeni.Ráadásul ott az élelmiszer árak kedvezőbbek mint itthon! Ez a röhej, vagy inkább tragédia, hogy ilyen jövedelmekre magasabb az élelmiszer ár mint, azoknál akik minimum, ötször annyi bért kapnak. Mondjuk persze járhatnánk kicsit előrébb, ha a tisztel politikai elitünk és barátaik, nem lopták volna el az összes elérhető javainkat. És még mindig folyik a lenyúlás. Még a bankok is beszálltak ebbe a buliba.Nem is írom tovább mert egyre jobban megy fel a pumpa bennem. És én még nem is nagyon ugathatok, mert már 9 éve nyugdíjas vagyok, de még mindig rengeteg a munkám.

KissGecihuszár 2015.04.10. 21:40:16

@Andy73: Mit nem monccc?! Azt azért hadd kérdezzem már meg, hogy te ugye itt élsz a vízfejben és ugye stabil-boldog, gondtalan gyerek és tini kort biztosítottak a szüleid, nemde? Szerinted ezt a gondtalan vízfejbeli értelmiségi családbeli cosmo-yuppie miliőt mégis hányan kaphatták meg ebben az országban? Ja, hogy akinek ez nem adatott meg, mert mondjuk B-A-Z, Szabolcs, netán Békés, vagy épp Baranya, sőt Somogy valamelyik már a kádárérában is lesajnált, s épp ezért lepukkant részén élt, nos az miért nem költözött "fel" és miért nem kezdett Bp-n ügyeskedni, "okosságozni"? Vedd már észre a fától az erdőt, hogy itt '89-'92 közt az ex elvtársakból vedlődött "urak" "áldásos" ténykedése folytán lett 1.8 millió munkanélküli (a csúcs foglalkoztatás a '70-es évek végén olyan 5.5 millió volt, melyből kb. félmillió volt az ú.n. gyárkapun belüli munkanélküli, de a többi 5 millió valóban W=FxS jegyében élt, azaz valós munkát végzett! Igaz, ebből az 5 millióból további kb félmillió ember olyan gyárakban dolgozott, amely masszívan veszteséget termelt, mert a termékeit nagy részben csak a KGST szívta fel), illetve az ipari termelés a '88-as szinthez képest !25%-al! csökkent, ami brutális volt! Szeretném megjegyezni, hogy a dettó nem világszínvonalú termékeket előállító Lengyel, valamint Cseh és Szlovák ipart nem verte, lopta, mutyizta szét az ottani ex elvtárs réteg, mert az új kormányok nemes egyszerűséggel befenyítették őket és hosszú időre kivonták őket a forgalomból, kit böribe, kit parkoló pályára állítva, aláíratva velük egy megállapodást, mi szerint nem akasztják fel őket, ha 20-25 évre eltűnnek a hatalom közeléből is! No, ez az amit a módszerváltás felnőtt rétege, azaz a szüleink generációja valamiért nem óhajtott, mondván "milyen rendesek voltak a mi elvtársaink és önként/dalolva átadták a hatalmat, tehát nem csattant el még egy saller sem..." Szóval, lécci ne add nekem itt a magabiztos, beérkezett fővárosi cosmo-yuppie tenyérbe mászó dumáját, mert behányok tőle!

martineden 2015.04.10. 21:44:06

@many-many:...... ,,Tavaly sikeresen le diplomáztam, közel 40 éves létemre. :)
Számítottam arra, hogy nőni fognak a havi részletek. Nekem 60-ról 100 EFt-ra nőt. Eddig...
25 évvel ezelőtt albiban laktam 3 műszakban melóztam, előtte meg 12 / 24-el dolgoztam".....azt mindig tudtam ,hogy a fidesztrollok hazudnak mint a vizfolyas,de hogy a matekhez is ennyire hulyek,az mar csucs.Szoval nem vagy negyveneves ,de 25 eve,tehat kb 13 eves korpodban 3 muszakban meloztal,annak elotte meg 12 / 24-el dolgoztal kb 10 eves korodban.A jo kurva anyukadnak hazudozz hulye fideszes.

2015.04.10. 22:11:04

@szabadság elvtársak!: " Volt viszont jó mezőgazdaságunk, amit viszont a nyugat ledózeroltatott velünk, mert neki piac kellett."

Semmi köze a Nyugatnak ahhoz, hogy Antall Jóska kárpótlási revüje és Torgyán doktor további ámokfutása valóban hazavágta az egyetlen működő ágazatot.

"még az idetelepülő nyugati vállalkozás sem akar többet fizetni, mint a minimálbér"

Rosszul tudod. Bármelyik nyugati vállalkozás többet fizet, mint a magyar.

"ha kimész dolgozni, ott sem kapod meg a rendes ottani bért, ám mégis egy kicsit többet tudsz vele kezdeni"

Dehogynem, például Németországban nem lehet különbséget tenni két azonos tudású dolgozó között, mindegy milyen nemzetiségű.

"És még mindig folyik a lenyúlás. Még a bankok is beszálltak ebbe a buliba."

Úgy érted, hogy a bankok is úgy lopnak, mint a hatalmon levők? Tudnál mondani egy bankot, amely többet lopott, mint a fideszesek? Másrészt ki tudnád fejteni, hogy a bankok hogyan lopnak?

Ahhoz képest, hogy 9 éve vagy nyugdíjas, elég ramaty állapotban van a memóriád. A te problémádat úgy hívják, hogy dementia precox. Nincs rá orvosság.

martineden 2015.04.10. 23:08:47

@many-many:... ,,14 évesen már dolgoztam apám szabó műhelyében.
És 18 évesen már volt pár munka év mögöttem.".....szoval apad muhelyeben dolgoztal 3 muszakban es kozben alberletben laktal 14 evesen,de elotte par evet dolgoztal 12\24-ben ?Ne haragudj de meg mindig nem stimmel az a franya matek.Egyszerubb lett volna,ha leirod ,hogy loditottal,de rajta kaptak .

martineden 2015.04.10. 23:20:39

@many-many: ...,, ki kérem ,
szabó műhelyében.
munka év" ...................kikerem,szabomuhely,munkaev.Igen konnyen szerezhetted azt a bizonyos diplomat,

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2015.04.11. 19:27:22

@Tudományos libsizmus: a liberális világ nem arabellenes. Vallási fanatizmus - ellenes például, egy magára valamit adó liberális a keresztény vallási fanatizmusról se gondol mást, mint pl az arabról.

martineden 2015.04.11. 23:32:27

@many-many: Ok.nincs harag.Igy azert maskent hangzik a dolog,Tovabbi sikereket kivanok.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.03. 14:54:10

Mindig a rendszer a hibás. Az a rohadt, szemét, felülről vezérelt rendszer.
Az egyén sosem. Azzal minden rendben van, ugye?
megnevelo.wordpress.com/2015/04/19/nem_mas_a_hibas/
süti beállítások módosítása