Mi történik?

Indul a görög aludni. De hová indul a magyar turista?

2015. július 06. 16:38 - 3niko

Nos, az van, hogy úgy néz ki, hogy nem megyünk Görögországba nyaralni. De nem ám. Mert könnyen lehet, hogy nem lesz euró se, drachma, se, benzin se. Az is lehet, hogy elegendő étel sem.

Leáll egy, a modern európai ember számára tökéletesen alapvetőnek tartott és természetesnek vett körforgás, amely által eddig megszokottnak vélt, az élet részeként kezelt és megélt pénzügyi, valamint kereskedelmi tranzakciók válhatnak lehetetlenné.

Előfordulhat, hogy ez csupán egy rémkép, és a legpesszimistább vészforgatókönyvek is nehezen számolnak még ezzel a lehetőséggel, de bennem mindenesetre már ott munkál a kisördög, hogy lehet, hogy mégis csak le kellene mondani. Mert mi lesz ha…

Magyar vagyok, nem ismerem, mi az a carpe diem. Ráadásul önző is. Töredelmesen bevallom, a vasárnapi görög népszavazás eredményének, és a folyamatosan érkező (rém)hírek tudatában hamarabb kezdtem el törni a fejem azon, hogy hol is töltöm majd az egyébként baromira megérdemelt éves pihenésem, mint azon, hogy milyen szörnyűséges és hosszú távú hatásai lehetnek annak, ha ezek tényleg bedőlnek.

Szóval előre tudni szeretném, hogy mi lesz, hogyan lesz, mit fogok enni, nyitva lesz-e a legjobb pub a beachen, mennyibe fog kerülni a kedvenc tenger gyümölcsei tálam, már persze ha elmennek egyáltalán a halászok dolgozni úgy, hogy nem tudni, mikor, és milyen formában kapnak fizetést.

gorog.jpg

Egyszóval jól be vagyok sz@rva.

Erre váram egész évben. Már konkrétan két hete a napokat számolom vissza, hogy mennyi van még hátra augusztus első napjáig. Több tízezer honfitársam van még ezzel (valahogy) így:

Lemonjuk? Ne mondjuk? No, és akkor apjuk, oszt’ ha tényleg baj lesz, hova megyünk? Tunézia, Egyiptom szóba se jöhet, ugye, mert az arab régióban a habokból jönnek elő mostanában a gyilkos ámokfutók. A horvátok? Áhh, ott tavaly voltunk, jó drága volt, és a jobb szállások már réges – rég elkeltek. Esetleg játsszunk kivárósat? Egy jó kis last minute? Hm?

A helyzet az, hogy várhatóan nem lesz túl sok last minute lehetőség mostanság. Most, hogy két, a magyar turisták szempontjából eddig kardinális szereppel bíró ország is kiesésre áll a játékból, úgy el fognak kapkodni minden még szabadon lévő, és elérhető áru olasz, spanyol, horvát és szlovén tengerparti szállást vagy utazási csomagot, mint a szél.

Nem baj, legrosszabb esetben ott marad nekünk a jó öreg Balaton. Tele vannak a jobbnál jobb éttermek szakképzett munkaerővel, sőt egy-két helyen még vasárnap nyitva tartó piac is van. Az a nem semmi. Jó lesz ott nekünk. Úgy fogjuk érezni magunkat, mint a maci a málnásban…

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitortenikma.blog.hu/api/trackback/id/tr567605130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2015.07.07. 00:05:45

....aha,több tízezer honfitárs.....heti 500ezerért egy családnak...aha,biztos.

blasiusii 2015.07.07. 01:23:09

...bár én is azon szerencsések közé tartozom ebben a(z egyre inkább) Kelet-Európai országban, akik mennek külföldre nyaralni nyáron, mégis, ez most annyira "first world problem".... és igen, Magyarországon is vannak nagyon szép helyek.

Mr. Waszabi 2015.07.07. 06:30:58

A halászok a tengerparti falvakban valószínűleg pecázzák majd a tenger gyümölcseit - a tenger nem áll le szerencsére -, de minden más tekintetben az ellátás biztonsága, folyamatossága kérdéses. Nyilván, az a józan döntés, ha megvárja a turista, mi lesz ott pár héten belül. Idővel nyilván kialakítják az ellátás stabilitását, amibe beleértendő a turisták ellátása is devizaköltésük ellenében - ez még Kubában, Észak-Koreában is biztosított - , de amíg ez ki nem alakul, addig szembetalálhatja magát ellátási hiánnyal az odautazó turista. Habár a legtöbb ejrópai eleddig jobbára csak a híradóban látott ilyesmit, azt is messzi országokról általában, azért Görögországban jelenleg nem egy szappanopera zajlik. Szóval, meg kell látni, mi lesz ott, hogyan alakul. Az is lehet, hogy svarcba mindent megoldanak, ahogy pl. nálunk is, még háború alatt is, de nyilván nem olyan élmény, mint amit az előre befizetett turista képzelt akár egy hónappal ezelőtt is.

ComLo 2015.07.07. 08:10:26

Azért ez milyen már. Sokadik cikk arról, hogy a "keményen dolgozó kisemeberek" nyaralását, hogyan cseszik el külső tényezők. Erre mi a reakció a kommentek között??
"Burzsuj köcsög, faszna' mész külföldre, mennyé' Balcsira, "Me' magyarországon is szép tájak vannak".
1.) Aki nem képes felfogni hogy aki jobban keres nála, az nem mindenképp csaló, az esetek nagytöbségében pusztán tehetségesebb, értelmesebb, szorgalmasabb, azzal nem igazán lehet mit tenni.
2.) Aki külföldre megy, nem biztos hogy gazdag. Lehet csak nem issza el a pénzét minden második este a sraki krimóban, hanem okosan tervez, félretesz, ugysanabból, vagy kevesebből, bejárja az országot.
3.) Aki 2015-ben komolyan meri gondolni hogy a Balaton felér, egy fehér homokos tengerparttal, türkizkék vizzel, és tenger fölé nyúló pálmafákkal, hogy a szanaszétt vert amgyar várromok, közelükbe érnek, ókori éptményeknek, esetleg bármelyik világhírű természeti jelenséget a Grand Canyon-tól az Ausztrál korallzátonyokon átt, az Afriakai szavannáig, bárminél találni jobbat magyarországon ... Nos azoknak leginkább orvos meglátogatását javaslom, de legalábbis egy kis tájékozódást.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.07.07. 08:50:32

@ComLo:
A Balaton bizonyos részei (főleg az északi rész, Káli-medence) szerintem simán felérnek a nagy többség által elérhető "homokos tengerparttal, türkizkék vizzel, és tenger fölé nyúló pálmafákkal" ami lefordítva egy panelházas török vagy tunéziai bekerített részt vagy egy Rimini szintű helyet jelent.
Tudom, menő fikázni mindent ami, magyar, de a többség azért nem a Seychelles-szigetekről, vagy a Smaragd partról köpköd.

ComLo 2015.07.07. 09:53:31

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: A Káli medence nem Balatonpart. Én a tópartot hasonlítottam össze a tengerparttal (tavat a tengerrel ha úgy tetszik). De elérhető távolságban, akár olcsóbban, és sokkal szebben, találni kihívót a Káli medencének is.
Nem azt mondom hogy nem szép hely magyarország, ha hazalátogatok, én is szeretek elmenni mindenfelé. De a "Magyarország mindennél szebb, fölösleges külföldre utazni, mert itthol' sokkal jobb dolgokat találni" kijelentés sem igaz.
Az olcsó tengerparti nyaralás pedig nem merül ki tunéziában, és törökországban, egy raklap desztináció van, ami olcsóbban kihozható mint a Balaton, és nagyobb élményt nyújt.

Exploiter 2015.07.07. 11:14:05

Valid probléma, mert egyrészt a csóri utazó is tud bukni sok-sok százezer forintot, amit előre kifizetett. Ez eléggé el tudja baszni az ember kedvét így negyven fokos magyarhonban és többet el se indul oda, még ha rendeződne is a helyzet. Másrészt ha sokan kezdenek pánikolni a szezon kellős közepén, akkor csóri Kosztasz is nagyot fog szívni, mert nem lesz aki kikölcsönzi a robogóit, ami a mostani helyzetben sokat nem segít a csóri országon, ahol a turizmus jelentős részt tesz a gdp-hez.
Épp emiatt remélhetőleg ezt a szektort mindenképpen próbálják a víz felett tartani.

Killary Fucking Clingon 2015.07.07. 11:22:01

Fölösleges a pánik keltés.
Minden rendben lesz a Görög utakkal kapcsolatban.
A Görög emberek tudják nagyon is jól hogy az ország bevételeinek jelentős részét az idegenforgalom adja.
Nem fogják levágni az egyetlen , jelenleg is tojó tyúkot. Legyen elég készpénz az utazáshoz, a szállodák föl vannak készülve. A most ott nyaralók és a két hét múlva indulók is megerősítik majd hogy szívesen látták őket. Problémák vannak, és lehetnek, persze, de az a faszfej aki bemegy a Görög parlament elé fényképezni egy tüntetés kellős közepére, meg is érdemli a sorsát. A partokon, szigeteken vagy a hegyekben senki nem fog Magyar turistákra rontani.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.07.07. 11:24:31

@ComLo:
Ez már egy sokkal korrektebb megfogalmazás. Nyilván vannak Magyarországon is szép helyek, ahogy minden más országban is.
A Balatont szvsz nem a tengerpartokkal kell összehasonlítani, hanem hasonló adottságú helyekkel.

laci_52 2015.07.07. 12:30:35

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: "vannak Magyarországon is szép helyek"

Ez így igaz! Valami viszont nincs nálunk: stabil, tartós jó idő, ami viszont a mediterrán tengerpartokon megvan.

Jártam már úgy, hogy nagy nehezen elszabadultam egy hétre a munkahelyemről és a Balatonra mentünk nyaralni a családdal. Kaptunk arra a hétre végig hűvös, esős időt 18 fokos vízzel(júliusban!).

Mindez Görögországban nem fordulhatott volna elő, ott a napsütés és a langyos kék tenger egész nyáron garantált.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.07.07. 13:21:23

@laci_52:
Ezért is írtam feljebb, hogy hülyeség a két hely összehasonlítása.

J.R. Ewing 2015.07.07. 14:40:35

Igazi büdös bunkó, aki ezt a cikket írta.
süti beállítások módosítása