Mi történik?

Gyalog jöttünk Afganisztánból

2015. július 07. 21:27 - 3niko

Láttam a minap egy „félprofi” összeállítást a debreceni menekülttáborról, s az ottani helyzetről. Az egyik magyar kereskedelmi csatorna szuperkreatív stábja kiültetett a külvárosi árokpartra úgy egy tucatnyi afgán menekültet, hogy belőlük csináljon eladható riportalanyt. Nem bízták a véletlenre, elvégre hírértékből valódi hírt rittyenteni igencsak kemény munka, így főként asszonyokat, gyermekeket, illetve mélabús tekintetű fiatal srácokat sikerült lencse-, és mikrofonvégre kapniuk.

Szépen beállított jelenet volt, szó se róla. Le is zajlott a beszélgetés, ahogy a nagykönyvben meg van írva, szegény szerencsétlenek elmondták, hogy ez az egész már elviselhetetlen, hogy mennyire tele van a tábor, hogy már a sátrak is, és bizony azt is, hogy nem egy lakó a szabad ég alatt kényszerül éjszakázni, mert akkora a zsúfoltság. Meg satöbbi.

Aztán ne tessenek aggódni, Jóska bácsi, a helyi erő is meg volt rendesen kérdezve, egy ütött- kopott alföldi buszmegállóba kiállítva, hogy mennyire fél a fertőzésektől, mert ugyebár elég megfogni a buszon egy kapaszkodót, és máris ottan vannak, kérem, ottan ugrabugrálnak bacilusok, meg ki a fene tudja mik. Hát tényleg szörnyű. Már épp kezdtem megfelelő védőruházat után kutatni a neten, hátha a négyes metrót is ellepi holnapra a coli baktérium, amikor is, amikor is, tényleg jött valami egészen váratlan.

Az egyik asszony nem bírta tovább. Egyszerűen nem volt képes magát türtőztetni. Egyszerre kibuggyant belőle minden tehetetlenség, bánat, és teher, avagy a fájdalmas és szívbemarkoló igazság. Így lett ebből a rövidke riportból egyesek számára roppantmód hatásvadász és további mellveregetésre, illetve közhangulat- fokozásra kiváló alappal szolgáló, ám mégis másoknak a menekülttéma valódi hátterét és gyökerét kinyilatkoztató vallomássá.

A riportalany, kisgyermekét a karjában tartó asszony nyelve egyszerre csak megeredt. Valami végleg, és visszavonhatatlanul eltört benne. Kikívánkozott.  Bánta is ő, hogy mi volt megbeszélve, mit kellet volna mondani, miért is ígértek valami (tudni sem akarom, hogy mekkora, mindenesetre bizonyosan kínosan méltatlan) honoráriumot. Úgy fakadt ki, olyan őszintén és fájdalmasan, ahogyan arra egészen egyszerűen nem találni szavakat.

Egyszerre volt lélekemelő-, és romboló a felkiáltás:

  • Gyalog jöttünk Afganisztánból, és hónapok óta vándorlunk! Mi együtt!

Oh, te jó ég- mondtam magamban. Van itt még egyáltalán kérdés? Érdemes még a kerítés- témát, a nemzeti kirakat- konzultációt, no meg az élére kihegyezett óriásplakát- háborút tovább feszegetni, értelmezni, elemezgetni?

Mondd, Te mikor, és miért lennél minderre képes?

Kérlek, egy percre szállj magadba. Tedd félre mindazt, amit a témáról az utóbbi hetekben bármely irányból magadba szívtál, amely mellett állást foglaltál.

Igen, Te. Te, aki büszkén posztolod ki Facebook-ra, hogy lefutottad a szigetkört, és azt a tetejébe valamelyik mobiltelefonos alkalmazással is dokumentáltad, hadd lássa csak mindenki, hogy milyen kemény, mekkora figura vagy.

Igen Te, aki sírsz, hogy egy tárgyalásra menet ötszáz métert gyalogolnod kell a harminchat fokban, mert a k. belvárosban sosincs parkolóhely, ám este simán letolod az edzést a konditeremben, mert nincs mese, lenni kell valakinek, valami valódi teljesítménnyel időként mégiscsak illik elszámolni magad felé…

Igen Te, aki az életedet, a megélhetésedet, a jelenedet és a jövődet valami rosszul és tévesen definiált hordától félted. Te, aki bújod a kurucinfo-t, meg a "nemzeti arcvonalat", és közben minden és mindenki ellen lázítasz, provokálsz, de közben észre sem veszed, hogy ez már nem Te vagy. Csupán egy elferdített, lélektelen, hamis ideológiák táptalajára vetett, a vegetáció szintjére kényszerített rohamosztagos kiskatona, aki a mellveregetés címszava alatt bárhol, és bármikor bevethető egy kis közös lázításra. Aztán persze vered az asztalt, ha vasárnap nincs rántott hús. Mert az neked jár. Meg persze a véleménynyilvánítás csudanagy szabadsága is. Ott, a nagy kékségben, a fészen. Az a Te pályád, azzal kompenzálsz.

Tesó, Te ennyivel tudsz, ennyivel vagy képes beszállni a közösbe.

Akkor arcoskodj, kérlek, ha letepertél közel hatezer kilométert, aztán még mindig bízol. Még mindig keresel, remélsz, és előre tekintesz. Akkor majd beszélgethetünk. Keress meg, itt leszek.

Ha megjártad Kabult, Isztambult, Szófiát, Belgrádot, majd Szegedet. Ebben a sorrendben. Gyalog. Félig- meddig étlen- szomjan. A hisztis gyerekeddel. A telefonod meg mosott ruha, és tisztálkodási lehetőség nélkül. Majd akkor lesz alapod ágálni az ellen, ha egy mocskos menekült szappannal! belemossa a hónalját egy szökőkútba. Majd akkor lesz miért degradálni, minősíteni, megkülönböztetni, kerítést építeni, és főként lázítani. Ne haragudj, de nem értelek…

Meleged volt a napokban? Rossz volt, mi? Szenvedtél, mint a kutya. Alig volt étvágyad. Sokan voltak a buszon. Dugó volt a városban. Hülye volt a főnök. Sok volt a meló. Tarifát emelt a mobilszolgáltató. Nem volt otthon hideg sör. Később jött meg a fizetésed egy nappal. Meg ilyenek.

Barátom, el kell, hogy keserítselek. Lesz ez még így se…

 

afganisztan.jpg

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitortenikma.blog.hu/api/trackback/id/tr497608634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortuIIus 2015.07.07. 22:19:02

Jól tájékozódnak ezek az afgán nők tök idegen országokban.

mortullus 2015.07.07. 23:02:42

"Meleged volt a napokban? Rossz volt, mi?"
Egyáltalán nem volt rossz, jól bírom a meleget.

"Szenvedtél, mint a kutya. Alig volt étvágyad."
Nem szenvedtem, az étvágyam pedig kitűnő, jobb mint valaha.

"Sokan voltak a buszon. Dugó volt a városban."
Nem voltak sokan, a dugó meg nem érdekel, mert nem autózom.

"Hülye volt a főnök. Sok volt a meló."
A főnök mindig hülye, a munka mindig sok.

"Tarifát emelt a mobilszolgáltató."
Nem emelt, mert céges flottában vagyok.

"Nem volt otthon hideg sör."
Nem szeretem a sör. Viszont van itthon fagyi és az hideg.

" Később jött meg a fizetésed egy nappal."
Hát a hónapban pont egy nappal hamarabb jött meg.

A rántott húst és az asztalcsapkodást pedig meghagyjuk az ilyen tiltott határátlépőkért aggódó libókáknak, mint te.

Semper Fidelis 2015.07.08. 19:42:53

Nekem nem hiányoztak, meghatódni meg nem fogok.

Wasquez 2015.07.08. 19:55:36

Hadd ne legyen már bűntudatom. Segítsük át őket az országon, aztán adieu. Úgysem ide akartak jönni.

cirrmurr 2015.07.08. 20:07:33

Most kéne tapsolni ? Nem nekem jöttek. hanem a saját érdekülbe...hivatlanu.

Közben ott van a térképen közelebb Görögország, Jordánia , Izrael.
Ha a biztonság miatt jöttek nem a pénzért akkor ezek az országok is jók nekik. Ja szerbia is szóba jöhet.

gizmo26666 2015.07.08. 20:15:53

Hogy sajnáljam úgy a menekülteket, ha (a csatolt kép alapján) csupán 68 óra alatt értek ide autóval?

ljubityel 2015.07.08. 20:21:21

Elég gyakran túrázok. Egy átlagos napi dózis 30 km. Utána azért érzem a lábam. Az 5900 km-es út kb. 200 nap, ha minden nap megteszek 30 km-t.
Ez a gyalog jöttünk duma teljesen hihető!
Józanodjunk már!

gizmo26666 2015.07.08. 20:21:24

A menekültek elveszik Németországban a magyarok munkáját!

Muad\\\'Dib 2015.07.08. 20:25:29

Na most kedves 3niko. Elárulok egy nagy titkot Példánk okáért az ISIS harcosai (igen a nők is) is rengeteget gyalogolnak, sokat nélkülöznek és szenvednek a harcokban, és gyakran teljes kilátástalanságból érkeznek. Akkor most őt is sajnáljam, és majd akkor "arcoskodjak", ha annyi szenvedésen megyek keresztül, mint ő? Akkor most jól figyelj, és próbáld felfogni: a szenvedéssel NEM jár alanyi jogon európai normák szerinti gondolkodás, jogállami keretek elfogadása vagy jó erkölcs, tehát nem tesz valakit automatikusan jó emberré. Van, aki jó ember, és van, aki nem. Azok, akik kizárólag a szenvedés alapján ítélnek meg valakit nemes egyszerűséggel ostobák. Lehet azt kívánni, hogy senki ne szenvedjen, de arra alapozni valamit, hogy sajnáljam mert szenvedett - tehát biztos jó ember -, hááát hogyismondjam...

húzzad neki shakespeare 2015.07.08. 20:48:45

Ha én ott ficcengetnék az Afgán határon, valószínűleg akkora lyukat ütnének a fejembe egy Kalasnyikovval, mint egy Danone joghurt.

Alick 2015.07.08. 20:54:35

Józsi bácsi gondolt egyet és fejest ugrott a latrinába... hű, de szar lehet neki a tiszta asztalnál vacsorázó asszonyhoz képest! :)

shred 2015.07.08. 20:58:23

Annyira vicces, ahogy mindenki belement a menekültek mellett vagy ellen való kiállás játékába. A kormány plakátjain az üzenetek (magyarul, amit a menekültek nem tudnak elolvasni, és fel se tűnik nekik a többi óriásplakát között), a híradó összeállításai, mind ugyanazt a célt szolgálják: elcsábítani a radikális, tehát valószínűleg Jobbik-szavazókat a Fideszhez, és altatni a korábbi botrányokat: az ingatlanmutyikat, a Questor-ügyet, az összes pofátlan lenyúlást, amikről most mindenki elfeledkezett.
Akárki a Fidesz PR-tanácsadója, csillagos ötöst érdemel (és persze a kurva anyját, mert aktívan veri a szögeket a modern, szabad, gondolkodó és öntudatos nemzet koporsójába).

TappancsNyuszi 2015.07.08. 21:12:31

@shred: lényegében igen, gumicsont... adj a népnek egy jól körülhatárolható ellensèget, akitől megmentheted és màris a hős szerepében tetszeleghetsz...

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.07.08. 21:25:01

Messziről jött ember sokat hazudik.

Ott a határátkelő, leszarom honnan jött és mivel.

midnight coder 2015.07.08. 21:50:26

Ahonnan jöttek azért szar hely, mert ott sok-sok olyan van mint ők. Ha idejönnek, akkor itt is olxan szar lesz, és akkor nekünk kell enekülni. Előlük.

Amúgy vicces, hogy a liberósok egyrészt harcolnak a melegjogokért, feminizmusért, stb, másrészt meg tömegével importálnák azokat akik ha elegen lesznek, az utolsó szálig kiirtják a homokosokat, a tüntető feministákat pedig nyílt színen erőszakolják meg. Ahogy odahaza ma is.

2015.07.08. 21:51:37

Micsoda egy ostoba bulvárposzt. Mégis mi a francnak gyalogoltak pont ide? Csak nem a Kinizsi 100-ra készülnek? Ki hívta ide őket? Jobban tudom csodálni azt a teljesítményt, hogy a lazac felúszik árral szemben kínkeservesen, mert annak legalább van értelme, de ezek csak koloncnak vannak itt, vagy bárhol, ahova gyalogolnak. Náluk nagyobb kolonc már csak a liberó bérbloggerek, megélhetési rettegők serege, akik ide születtek és belülről bomlasztanak. Igen, sajnos titeket is cipelni kell a hátunkon, akkor is, ha beledöglünk, ez a demokrácia. De el tudunk képzelni egy olyan világot, amiben nem léteztek.

midnight coder 2015.07.08. 21:52:38

@shred: A modern öntudatos szabadgomdolkodók lányai csadorban fognak közlekedni, hacsak nem lép valamit a Patás.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.07.08. 22:21:58

Aki idetúrázott, arra valahogy 1 országban sem csaptak le, hogy qrvára szükséges az országuk felvirágoztatásához.

Úgyhogy be lehet állni a sorba, és a) letelepedési kötvényt venni b) akkreditált atomfizikusi/egyéb hiánydiplomával + megfelelő magyar nyelvismerettel beadni a letelepedési papírokat.

Ügyintézési határidő 3 nap, aztán arrive derci, lehet próbálkozni máshol. Aki meg éjjel, a dzsindzsásban lappang errefelé, annak azonnal abcúg. Kerüljön a szlovénok felé v. amerre akar.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.08. 22:55:38

"Akkor arcoskodj, kérlek, ha letepertél közel hatezer kilométert, aztán még mindig bízol. "

Lehet teperni vissza, senki nem hívott ide.

@midnight coder:

"Ahonnan jöttek azért szar hely, mert ott sok-sok olyan van mint ők. Ha idejönnek, akkor itt is olyan szar lesz, és akkor nekünk kell menekülni. Előlük."

Pontosan erről van szó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.08. 22:57:51

@Muad\\\'Dib:

Mint oly gyakran, most is rátapntottál az egyik lényeges szempontra.

dont be such a jew 2015.07.08. 23:00:00

Papírok híján hónapokba telik kideríteni azt is, milyen országból indultak a migránsok.....nemhogy azt, hogy hogyan, mivel jöttek.

Úgyhogy akkor higyjünk el nekik mindent...gondolta Móricka.

athumra 2015.07.08. 23:29:01

Igen, sajnos lesz ez még így se!
Ez a nap pedig egyre közelebb kerül hozzánk, minden egyes illegális bevándorlóval!
Megnézném a képedet amikor, a miniszoknyás kislányodat öntik képen kénsavval, mert tiszteletlen a ruházata - az ő normáik szerint!
Csak gondold végig, milyen lenne az arca ha feloldódna a savban... Aztán tedd fel a kérdést magadnak: Ez akarom?????
Ha nyugodt szívvel tudsz igennel válaszolni, akkor írj legközelebb hasonló cikket!

Alick 2015.07.09. 00:45:22

Óriásplakáton Tarantino:
"Láttál olyan táblát, amire az volt írva, hogy niggerhulla tároló?"
:)

Pipas 2015.07.09. 00:49:54

"Majd akkor lesz miért degradálni, minősíteni, megkülönböztetni, kerítést építeni, és főként lázítani. Ne haragudj, de nem értelek…"

Kerítést emelni annak van miért, akinek van birtoka.

Igazából a világ nem úgy megy, hogy aki jobban él, annak "nincs miért" megállítani a másikat a telekhatáron, a dolgok nem úgy működnek, hogy az megy be a fürdőszobába, aki többet szenvedett. Az megy be a fürdőszobába, az emel kerítést, aki birtokba van.

Ha ezt valaki nem érti, akkor hallgasson.

Sandor Akarki 2015.07.09. 00:53:38

"Lesz ez még így se…"
Ha rajtad múlik, akkor biztos. Szerencsére te csak egy kis hülyeségeket irogató... akármi is vagy.

Moin Moin 2015.07.11. 06:43:52

Minden egyes eddig itt kommenzetőnek, tisztelettel: progressziv.blog.hu/2011/04/23/hol_a_hatar_18
(Érdemes megnézni a belinkelt poszt dátumát: 2011. 04. 23.)

"So leben wir, so leben wir, so leben wir alle Tage...":-)
süti beállítások módosítása