Mi történik?

Újévi történet- avagy egy csodás édesanya küzdelme a rákkal

2016. január 02. 15:40 - 3niko

Van, hogy egy délután elég, hogy átértékeld az életed. Nekem sikerült. Elmesélem Neked is.

Ez a történet egy nem mindennapi családról szól. Egy anyáról, aki nyolc év leforgása alatt harmadjára is erőn felül harcol a rákkal. Egy nőről, aki roppant szerény körülmények között neveli két gyermekét. November óta valóban egyedül, mivel elveszítette imádott édesanyját, aki minden megpróbáltatásuk során mellettük állt. Mindennek ellenére Aliz kineveti a betegséget. Fityiszt mutat neki. Kijelentette; nem fogja hagyni magát harmadszorra sem. Küzdelméhez a nyolcéves Petra és a tizenhárom éves Peti adnak erőt.

photo01.jpg

Elbűvölő gyerkőcök. Csodás testvérek, akik valami megmagyarázhatatlanul misztikus szimbiózisban, véd- és dacszövetségben léteznek egymásért és édesanyjukért. Nem számít a nélkülözés, nem számít a halálos kór fenyegetése. Kizárólag a túlélés. A létező összes értelemben.

Tisztában vagyok vele, hogy nem ők az egyetlen család Magyarországon, akik nélkülöznek. Nem csak ők küzdenek a szörnyű betegség rémálmával. Mégis célom, hogy történetükkel példát statuáljak mindenki számára.

A harmincnyolc esztendős édesanya Karácsony előtt fordult segítségkéréssel egy rászorulókat segítő csoporthoz, amelynek magam is tagja vagyok. Csupán annyit kért, hogy ha módunkban áll, küldjünk neki élelmiszer- adományt, mert nem tudja, hogy mit fognak enni az ünnepek alatt.

Végül az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a tartós élelmiszereken és a karácsonyi meglepetés társasjátékokon felül, kedves támogatók és barátok segítségével egy különleges karácsonyi ajándékkal tudtuk meglepni a kis családot. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy egész napon át végigkísérhettem őket budapesti élménytúrájukon.

photo05.jpg

Még mindig könnyek szöknek a szemembe, amikor visszagondolok erre a napra. A gyomor liftezik, a szív elszorul.

Leírhatatlan érzéshalmazt jelentett végigasszisztálni ezeket a momentumokat. Például, amikor egy nyolcéves kislány életében először lát szállodát belülről, életében legelőször pancsol önfeledten egy nagy kád habos vízben, először látja a csodás Budapest fényeit és először eszik „igazi” étteremben.

Mindazok a dolgok, amelyek neked, vagy nekem mindennaposak, számukra két napra a világot jelentették.

photo08.jpg

Délután volt egy-két óránk beszélgetni. Az asszony ekkor mesélte el az utóbbi nyolc év kálváriáját.

Aliz kisfia ötéves, kislánya hat hónapos volt, amikor 2008-ban mellrákot diagnosztizáltak nála. A műtét és a kemoterápia segített, egy év után tünetmentes volt.  2013-ban épp a több évnyi hormonterápiát követő mellkorrekciós műtétjére készült, amikor rutinvizsgálatokat követően azzal kellett szembesülnie, hogy a gyilkos kór ismét megtámadta a szervezetét. Ezúttal petefészek- daganat volt a diagnózis, kismedencei áttétekkel. Az orvosok közölték vele, hogy legjobb esetben egy- másfél éve van hátra, a daganatok pedig túlságosan nagyméretűek ahhoz, hogy megműtsék őt. Időközben elvált, és a betegséggel való harc mellett az egyedülálló anyák életének extra nehézségeivel is meg kellett tanulnia megküzdeni.

Elhatározta, ismét győzni fog. Nem hagyott magának választási lehetőséget. Vállalta az újabb, közel egy éven át tartó kemoterápiás kezelést, amelyre végül olyan jól reagált a szervezete, hogy 2014 novemberében műthetőnek nyilvánították. Biztos, ami biztos alapon az összes veszélyeztetett női szervét „kipakolták”.

Ezután ismét hormonterápia következett. Reményteljes kilenc hónap telt el, amikor is jött a hidegzuhany- a kontrollvizsgálatok során a CT felvétel három helyen is nyirokmirigy- elváltozásokat mutatott ki. A nyaki-, mellkasi-, valamint medence daganatok ismét agresszívnek és rosszindulatúnak bizonyultak.

2015 tehát ismét nem Aliz éve volt. Szeptember óta háromhetente jár kemoterápiára. Közben eltemette egyetlen valódi támaszát, az édesanyját. Állandó bevétele csupán a rehabilitációs járadék, a családi pótlék, illetve a minimális gyerektartás, amelyet gyermekei édesapjától kap. Hárman havi kilencvenezer forintnál is kevesebből tengődnek. A gyógyszerek ebből 15- 20 ezer forint fix költséget jelentenek. A hónap utolsó napjaiban a beteg asszony és a gyerekek azt eszik, ami épp van otthon a spájzban. Már ha van...

photo03b.jpg

Soha életemben nem találkoztam még hozzá fogható asszonnyal. A remény, az életerő és a dinamizmus szinte szétfeszíti a meggyötört és beteg testet. Nem, nem a kegyetlen betegség jelenti számára a legnagyobb szívfájdalmat. Hanem az, hogy nem tud megadni mindent a gyermekeinek, amire szükségük volna. Ezért kért segítséget, és ezért járult hozzá, hogy történetüket a nyilvánossággal is megosszam. Mert kérni iszonyatosan nehéz, főként ismeretlenektől, de nemet mondani egy kisgyermeknek, éhesnek vagy szomorúnak látni ezerszer nehezebb.

Peti rendőr szeretne lenni. Petra kommandós. Erősek, mint az anyukájuk. Ám mindemellett a pici lelkük sérült és roppant érzékeny a sok évnyi erőn felüli, közös küzdelem miatt. Megérdemeltek hát valami olyan élményt, amelyben még sosem volt részük.

Fantasztikus emberek összefogásának eredményeképpen Turáról Budapestre utaztattuk őket. Egy éjszakát egy igazi, négycsillagos hotelben tölthettek. Sétáltunk a kivilágított belvárosban, bejártuk a karácsonyi vásárt. A város egyik legnívósabb éttermében vacsoráztak- életükben először. Előtte csak gyorsétteremben jártak, azt is csak néhányszor. A gyerekek nem fogták fel, hogy azt kérhetnek az étlapról, amit csak szeretnének, ráadásul annyit, amennyit csak akarnak. A kislány szemébe könnyek szöktek. Nem hitte el, nem volt képes feldolgozni az egész élmény- rohamot. Csak ült szótlanul, és ette a sültkrumplit, nézett rám hálásan, és megsimogatott. Mondanom sem kell, hogy csak egy fogást rendeltek. Nem „dőzsöltek”, pedig ott volt a lehetőség. Ugyanis fogalmuk sincs, hogy milyen az.

photo06.jpg

Másnap tiszteletjegyük volt „A játékkészítő”-re. Természetesen ez volt az első alkalom, hogy hármasban elmenjenek megnézni egy színdarabot.  

photo09.jpg

Büszke vagyok erre a családra. És mérhetetlenül büszke vagyok azokra a barátaimra, akik mindezt lehetővé tették számukra. Főként az egyik legjobb barátnőmre, aki az egész élménycsomagot megszervezte részükre.

Amikor vacsora előtt a hotelben kisminkeltem Alizt, megszorította a kezem, elmosolyodott és azt mondta: „Fogok én még az unokáimmal játszani, ebben biztos vagyok”.

Nincsenek szavak…

(Ha szeretnél bármilyen módon segíteni a családnak, kérlek vedd fel a kapcsolatot a blog szerkesztőjével. Köszönöm.)

 

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitortenikma.blog.hu/api/trackback/id/tr938226574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyula Hajdú 2016.01.03. 00:13:35

Kedves 3niko! Hogy tudnek segiteni nekik? Add meg elerhetosegedet lsz. Koszonom. Gyula

Gyula Hajdú 2016.01.03. 00:14:16

Gyula.m.hajdu@gmail.com

Ágnes Lawani 2016.01.03. 01:06:10

10 éves ikerlányaim által kinőtt, nagyon jó minőségű ruhákkal van tele egy bőrönd. Szeretném eljuttatni a 8 éves kislány részére. Kérek szépen elérhetőséget. Köszönöm.

murray 2016.01.03. 07:18:58

kitartást kívánok a hölgynek és a gyerekeknek.

halkan megkérdeném hogy a válás kinek a hibájából történt? ha a férfi akkor ő egy mocskos tróger aki hagyja nyomorogni a gyerekeit. ennek a nyomornak az oka a férfi kereső hiánya. az én fél családomat is a rák vitte el a gyerekem súlyos beteg de én félholtan hajtok egész nap hogy a két általam leggyűlöltebb dolog a betegség és a szegénység ne párosuljon. ez az én véleményem.

SzólokHozzá 2016.01.03. 08:15:35

Helló! Egy számlaszámot, pls ! Akár sajátot, akár egy alapítványét. Tudom, ez elég személytelen, de a pénz mindig nagy segítség mindenkinek.

pApA 2016.01.03. 08:54:43

Kedves 3niko

Történt a betegséggel kapcsolatos tragédia a családomban. Nagyon közel lakok Hozzájuk! Kérlek a család beleeggyezésével adj nekem egy elérhetőséget. Üdvözlettel

bandité 2016.01.03. 09:15:37

Megrendített a család sorsa, és szeretnék segíteni nekik! Ruhaneműt, pénzt szeretnék küldeni, illetve felajánlanék egy hétvégi nyaralást a nyaralónkban Balatonalmádiban. Addig is további sok-sok erőt és mielőbbi jó egészséget kívánok, és legyen boldog az Új Évük!
Barnáné H. Adrienne

jack with one eye 2016.01.03. 09:37:58

Lehet, hogy én vagyok béna, de hogyan kell kapcsolatba lépni a blog írójával? Vannak okostelefonok, nemsokára cseréljük a számítógépet, amit oda tudnék adni nekik. Meg ruhák is szerintem.

Vagy esetleg regisztráljon a rászoruló család egy publikus e-mailt, amire lehetne írni nekik.

3niko 2016.01.03. 09:42:01

@jack with one eye: írtam neked, tudsz rá válaszolni. Köszönöm!

3niko 2016.01.03. 09:52:05

@Gyula Hajdú: Kedves Gyula! Küldtem Önnek e-mailt a megadott címre. Köszönöm.

3niko 2016.01.03. 09:53:46

@Ágnes Lawani: Kedves Ágnes! Küldtem Önnek e-mailt a kért információkkal. Köszönöm.

3niko 2016.01.03. 09:56:09

@SzólokHozzá: Szia! Küldtem neked e-mailt a részletekkel. Nagyon köszönöm!

3niko 2016.01.03. 09:58:02

@pApA: A kért elérhetőséget elküldtem. E-mailben megkaptad. A család nevében is köszönjük! Szép napot!

3niko 2016.01.03. 10:00:34

@bandité: Önnek is küldtem üzenetet, amelyben minden információt megtalál. Külön köszönet a nyaralás felajánlásáért!

csakférfi 2016.01.03. 10:40:55

@3niko: Azt hittem az emberek eltűntek a netről.Pedig ma is rengeteg posztot olvastam,unatkozás képp.Meg kommentet.
Vannak még itt.Jó hogy tévedtem. :) :) :)

Kinga Muszik 2016.01.03. 10:44:25

Kérnék szépen számlainfót, havi pénzügyi támogatáshoz. Köszönöm és boldog új évet mindenkinek! :)

3niko 2016.01.03. 10:51:46

@Kinga Muszik: Küldtem üzenetet, e-mailben kaptál róla értesítést. Óriási köszönet!

jogo bella 76 2016.01.03. 10:58:38

Szeretném tudni, hogyan lehet segíteni nem csak rajtuk, hanem az említett szervezeten keresztül másoknak is.

Fumar Mata 2016.01.03. 10:58:55

Kedves 3niko, en is szamlaszamot kernek hozzajuk az olahpp@gmail.com cimre
Udv,
Peter

eyr750 2016.01.03. 10:59:41

Kedves 3niko!
Kérnék szépen én is egy számlainfót! matraysza@gmail.com
Köszönöm!

Skatulya bácsi megmondta 2016.01.03. 11:01:17

" Időközben elvált,"

És ezt így hogy??
S legfőképp: miért??

Barnai Tímea 2016.01.03. 11:02:34

Kedves 3niko!
Szeretnènk segíteni, kèrlek lépj kapcsolatba velem.
Köszönöm!

3niko 2016.01.03. 12:40:37

@jogo bella 76: A kért információkat üzenet formájában elküldtem a részedre. Kaptál róla e-mailt. Köszönöm, szép napot!

3niko 2016.01.03. 12:42:28

@Fumar Mata: Ment az e-mail a részletekkel. Hálás köszönet a család nevében is!

3niko 2016.01.03. 12:45:02

@eyr750: Önnek is elküldtem a kért információkat. Köszönöm!

3niko 2016.01.03. 12:47:45

@Barnai Tímea: Kedves Tímea! Repült az e-mail Önnek is! Csodaszép napot kívánok! :)

Moin Moin 2016.01.03. 12:51:48

A feleségem osztályán hetente 2-3 hasonló, deprivált családokat érintő eset van - azoknak ki segít?

Egyébként egy ennyire agresszív, visszatérő és az egész testre kiterjedő daganatos betegség esetén érdemes lenne egyfelől genetikai vizsgálatokat végezni (mind az anyánál, mind a két gyereknél), másrészt megvizsgálni, hogy vajon vannak-e olyan környezeti, vagy életmód-faktorok, amelyek esetleg okozói lehetnek a sorozatos, heterogén jellegű daganatoknak.

Az biztos, hogy a "győzni akarás" nagyon fontos tényezője a gyógyulásnak, hiszen energiatartalékokat mobilizál. Fontos a szűkebb és tágabb környezet empátiája, segítőkészsége is, mind lelki, mind "logisztikai" téren. ...Ám sajnos az ilyen sorozatrákok esetében nagyon rosszak a túlélési esélyek - és akkor jön a következő kérdés/feladat: mi lesz a gyerekek sorsa? Mennek az apához?

Ezen kívül: az igazi, rendszerszintű probléma az, hogy az ilyen esetek legfeljebb egyedileg, médiaszenzációkként bukkannak fel (és kapnak segítséget) - de az egészségügy és annak minden faktora rettenetes állapotban van. Ráadásul az egészségügyet is kezelő szaktárca (Emberi Erőforrások Minisztériuma) költségvetését (a minisztériumok közül egyedüliként!) 2016-ról 2017-re, majd 2017-ről 2018-ra is csökkenteni fogják (igen, nem tévedés: csökkentik az egészségügyi és oktatási kiadásokat!), előbb 89, majd 18 milliárddal.

...Tessék mondani: arra ki fog adakozni (pénzt és/vagy időt, energiát, munkát), hogy efféle "kormányzás" ne folyhasson az országban?

gozsdujatekterem 2016.01.03. 12:57:27

Kedves 3niko!
Amennyiben legközelebb Budapesten jártok a gyerekekkel, kérlek keressetek meg, mert szeretnék felajánlani nektek egy élménydélutánt a Gozsdu Játékteremben, ahol rengeteg szórakozási lehetőséggel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt. Várjuk jelentkezésetek. Üdv.

mesket 2016.01.03. 14:17:48

Kedves 3niko,
Szeretnek en is segiteni, kernek szamlainfot ahol megtehetem. Koszonom!

3niko 2016.01.03. 14:23:04

@mesket: Küldtem üzenetet, e-mailben értesítést kapott. Óriási köszönet!

naty77 2016.01.03. 15:36:32

Szia!
Szívesen segítenék, kérek infót hozzá. Köszönöm!

Tyto Alba 2016.01.03. 15:54:36

Szeretnék segíteni, egy e-mailt kérek.
Köszönöm, Tyto Alba

3niko 2016.01.03. 15:59:14

@naty77: Küldtem üzenetet. Köszönöm szépen!

Ditta Odor 2016.01.03. 16:45:48

3niko, kérlek küldj infót az odor.edit@yahoo.com címre. Én is szeretnék segíteni a családnak.

Üdv,
Ditta

Mária Fodorné Juhász 2016.01.03. 17:25:22

@3niko: @Ditta Odor: Enikő szeretnék segíteni. az elérhetőségről az mfodorne@gmail.com cimen kérnék értesítést.
Üdv: Marika

Andrea Barabás 2016.01.03. 18:33:54

Kedves 3niko, megtennéd kérlek, hogy elküldöd a család számlaszámát a barabasandi@hotmail.com emailcímre is? Szeretnék én is segíteni nekik egy kisebb összeggel, ha lehetséges. Előre is köszönöm, üdv, Andrea

Punxsutawney Mormota 2016.01.03. 19:08:30

@Moin Moin: Mondok egy rettenetes számot: 6000 milliárd forint. Ennyi ment bele az egészségügybe 2010 óta. Nem mondom, hogy a kialakult helyzet Orbán Viktor és népi zenekara hibája, de az tény, hogy az orvosok és az egészségügyi személyzet ipari szintű elvándorlása az elmúlt 5 évre esik.

Néhány hónapja hallottam egy interjút egy Németországban dolgozó 2 éve szakvizsgázott gyermekorvossal. A riporter megkérdezte tőle, hogy visszajönne-e Magyarországra dolgozni, hogy ha megkapná ugyanazt a bért, mint Berlinben (kb havi 7,000 euro). Azt mondta, hogy NEM. Mert amíg a nővérek, ápolók nem kapnak a nyugat-eurpaihoz hasonlítható bérezést, amíg egy orvosnak csak havi X számú CT vagy MRI vizsgálat kérésére van lehetősége, addig nincs értelme gyógyításnak hívni az egészségügyet, mert közelebb áll a kuruzsláshoz valójában.

Én 2012-ben döbbentem rá, hogy nagyon nagy szar van. A feleségem megszülte 3. gyermekünket, majd kiderült, hogy el kell mennem vásárolni

- pelenkát,
- kiskesztyűt,
- alkoholt a köldökcsonk kezeléséhez,
- vattát
stb.

Csak érdekességképpen említem meg, 2009 és 2012 között a feleségem után a munkáltatója havonta, ismétlem havonta, 292,000 forint egészségügyi járulékot fizetett be a TB pénztárnak A pénz a rendszerben van, de elfolyik onnan.

Illetve, ha meg is van, akkor sem fizetik ki pitiáner politikai indittatásokból, mint ahogy a pécsi hospice ház sem kapta meg 6 hónapon át a támagatást, mert a Fideszes pécsi polgármesternek korábban összetűzése volt az alapítvány vezetőjével és az uriember blokkoltatta a kifizetéseket. Amikor nyilvánosságra került az ügy, a "keményen dolgozó kisemberek" két nap alatt dobtak össze 21 millió forintot (azt hiszem, hogy a ki nem fizetett támogatás 13 milllió volt), és a különböző cégek természetbeni felajánlásai is kitettek kb. 5-6 millió forintot.

Nincs ez jól, nagyon nincs ez jól. De magunknak köszönhetjük. Ha egy népet kilóra meg lehet vásárolni némi turulos hőzöngéssel, meg pár ezer forintos rezsicsökkentéssel az megérdemli, hogy ilyen tolvaj vezetői legyenek.

Ghia1978 2016.01.03. 19:56:03

Kedves 3niko!

Szeretnénk mi is segíteni a férjemmel.
Kérlek, küldd át az elérhetőségét a családnak.

Üdvözlettel
Ghia78

Dadahoppá 2016.01.03. 21:04:12

@3niko: Kedves 3niko! Szeretnék segíteni, kérlek küldj számlainfót az édesanyához. Köszönöm!

red ribbon 2016.01.03. 22:53:46

Kedves Enikő, kérlek, küldj egy számlaszámot, ahova utalhatok. Köszönöm

3niko 2016.01.04. 08:38:48

@Dadahoppá: A kért információkat elküldtem. Szép napot kívánok! Köszönöm.

3niko 2016.01.04. 08:41:03

@red ribbon: Jó reggelt! Küldtem üzenetet az adatokkal. Nagyon köszönöm.

Nordina 2016.01.04. 13:48:01

Szia, én is kérnék adatokat, cím, számlaszám stb. Köszi
blueberry65@freemail.hu

VFDEVP1010 2016.01.04. 13:56:33

Kedves 3niko !

Szeretnénk segíteni mi is ! Kérhetnék információt, hogy hogyan és mivel tudnánk ? Köszönöm szépen!

3niko 2016.01.04. 16:04:20

@Nordina: Az e-mailt elküldtem. Köszönöm.

Czabula Éva 2016.01.04. 20:31:01

Kedves Anikó!

Szeretnénk segíteni a csalàdnak. Kérlek, vâlaszolj.

Köszönöm:

Évi

3niko 2016.01.05. 09:29:30

@Czabula Éva: Küldtem Önnek üzenetet, e-mail értesítést kapott róla. Köszönöm szépen, szép napot!

Szilvia Orova 2016.01.05. 09:33:09

Én Turan éltem néhány éve! Még ma is járok arra havonta egyszer kétszer. Minimális segítséget én is tudnék nyújtani.
Szilvia

Monika Takacs 2016.01.05. 10:46:23

Szia!

Segíteni szeretnénk én is! Ird meg mire van szükségük! Ide írj:: paszio@t-online.hu.
Mónika

3niko 2016.01.05. 11:54:52

@Szilvia Orova: Kedves Szilvia! A kért információkat elküldtem üzenetben, e-mailben kapott értesítést.
köszönöm!

Nikiniki 2016.01.06. 19:59:36

Mi is szeretnénk segíteni!Kérnénk infókat!Köszönöm!☺

Csehné Nagy Tünde 2016.01.06. 20:50:57

@Skatulya bácsi megmondta: Szerinted?? Nagyon sok férj nem bírja megemészteni a betegség elleni harcot és a vele járó pénztelenséget! Mert bizony egy ilyen betegség csak viszi a pénzt! De ítélkezni nem akarok

3niko 2016.01.07. 11:54:02

@Nikiniki: A högy elérhetőségeit és adatait üzenet formájában elküldtem Önnek. Köszönöm!

Skatulya bácsi megmondta 2016.01.07. 13:20:24

@Csehné Nagy Tünde:
Aljadék dolog, ha így van.
De, gondolom, azért segít neki, ahol tud.
Bár ez sajnos, az anyagi lehetőségeiken nem látszik. :(

orsetto 2016.01.07. 19:27:06

Kedves Enikő! Nagyon szívesen segítenék a családnak, akár több alkalommal is, ha van lehetőség bankszámlára utalni. Köszönettel: Laci

Nikiniki 2016.01.08. 07:36:52

A hétvégén felkeressük őket és viszünk béhány dolgot.☺

Verebélyiné Benus Csilla 2016.01.08. 18:49:22

3niko én is kérnék infot, számlaszámot !

Alan L. Busak 2016.01.10. 01:43:30

Szeretnék segíteni.
Kérek információt a busakla@aol.com
Címre.
Üdv László

Verebélyiné Benus Csilla 2016.01.10. 19:55:23

@Verebélyiné Benus Csilla:a vbcsilla@gmail.com címre kérném a számlaszámot megküldeni légyszi. Köszi!

3niko 2016.01.11. 10:05:29

@Alan L. Busak: A kért információkat elküldtem. Szép napot!

bananinnyo 2016.02.26. 09:43:36

Szia 3niko!
Kérlek küldd el a számlaszámot vagy a címet a szitomika@gmail.com címre!
Köszönöm szépen! ;-)

bananinnyo 2016.02.29. 19:12:29

Szia 3niko!
Kérlek küldd el a számlaszámot vagy a címet a szitomi@gmail
süti beállítások módosítása