Mi történik?

A köztévés méltatlankodás margójára

2015. március 19. 21:52 - 3niko

Nem tagadom, viszonylagos érdeklődéssel vártam az királyi tévé átszervezésének eredményét. No, nem kifejezetten azért, mert létszükségletem a markomba röhögni napról napra, hanem mert pusztán csak kíváncsi voltam, hogy mi a lótúrót tud majd ez az óriási sufni- tuning- gépezet, amely mára konkrétan mémgyárrá avanzsált.

Sokan megemlítették már a meghamisított nézettségi adatokat, az, égbekiáltó szakmai hibák sorozatát, a propaganda- vonulat abszolút térnyerését, úgyhogy ezekről most nem kívánok szólni. Felesleges is lenne. Meg persze lassacskán uncsi.

kozmedia_csatornak_2.jpg

Nyolcvanmilliárd forint az átlagember számára elképzelhetetlenül sok pénz. Valószínűtlen és felfoghatatlan tétel, főleg, amikor a többség hó végén ezresekkel, rosszabb sorsúak esetében százasokkal matekozik, hogy kihúzza a fizetésig, ne adj’ Isten segélyig, pótlékig.

Nyomtam egy kétperces számítást, hogy mire futná ennyiből. Borzalmasan nem szeretnék demagóggá válni, de engedjétek meg, hogy megosszam veletek:

A nyolcvanmilliárd forint egy évre elosztva, napi kettőszázhúszmilliót jelent.

Ez az egyetlen napra vetített összeg;

-       napi egymillió kg kenyér ára

-       vagy egymillió liter tejé

-       esetleg 163 963 kg sertéscombé.

Továbbá ez az egy napi summa fedezné 2750 fő havi albérletét egy átlagos rezsijű garzonlakásban, tehát 48 napnyi köztévé költségvetésből szigorúan elviekben, az összes, hazánkban élő hajléktalan lakhatását egy egész évre meg lehetne oldani.

Matekozás lezárva.

Az utóbbi néhány napban olvastam a témában hideget, meleget. Azaz túlnyomórészt hideget. Kritikát, szitkozódást, szigorú véleményalkotást. És persze néztem is, bámultam a dobozt, pontosabban próbálkoztam. Reggel háromnegyed hattól, háromnegyed hétig, készülődés, sminkelés, bodorítás, kávézgatás közben. Magamra erőltettem a feladatot, hát komolyan mondom még a legjobb habos kávé és keserűbbé vált tőle… Néhány hangos felnyerítés, meg kábé kétszer annyi k. anyázás közepette küldtem el melegebb éghajlatra szegénykéket, akiket - nincs rá jobb szó- azóta is nagyon, de nagyon sajnálok.

Persze, hogyne, tudjuk, hogy a kormányzati propaganda csatornájának szilárd szerepkörén kívül a Simicska- birodalom ellenpólusa akar ez az egész lenni.  Mára országszerte megfigyelhetjük, ők sem tétlenkednek, például hírtévés óriásplakátokkal nyomulnak.

Az egész történet  számomra talán legfájóbb pontja, hogy bizony akadnak még a köztévén értékes, tartalmat közvetítő műsorok, végtermékek, amelyek most veszélybe kerültek. 

Ezek mögött nevek, fellengősen fogalmazva szaktekintélyek állnak.

Gundel – Takács Gábor, Jakupcsek Gabriella, Csiszár Jenő, Szujó Zoltán (drága Zolikám, kérlek, tarts ki, csak amíg a Forma-1 nálatok fut).  S még egy sor, a terheket napról napra nyögő, már- már belebetegedő szaki, aki csupán alkotni, dolgozni akar, s minden nap elhiszi, hogy van miért bizakodni, ám valahol mégis tudja; visszavonhatatlanul kényszerpályára szorult.

Nem is beszélve a „háttérmunkásokról”. Vágók, operatőrök, szerkesztők, gyártásvezetők, asszisztensek, stb., akiknek percről percre nehezebb levegőt venni, nyugodtan aludni, és az egész rendszerben eligazodni, s tűrni, hogy ki tudja kinek a kisleánya, „Barbika” leváltsa a valódi egyéniség, és mindenekelőtt szakember Reisz Andrást az időjárás- jelentésekből.

Mindemellett, a körülményeket, a hazug, csaló rendszert, és a vérszegény ellenzék körülményeit ismerve számomra akad itt még kardinális probléma. Mármint nyelvtanilag. Elvégre ez a köz- tévé. A köz- ért van. A népért. Értünk, az érdekünkben, persze csak elviekben...

Tehát a leglényegesebb szempont, hogy az egész híg posvány az alapvető rendeltetését nem tölti be, de még csak meg sem közelíti azt. Sem nem közérdekű, sem igazságos, sem hiteles. Viszont iszonyatosan drága.

És sajnos ezt egész felháborító katyvaszt nem foghatjuk a „próbaüzem gépzajára”.

Valami ismét, nagyon elveszett. Elszomorító, kiábrándító, és vérlázító. Totálisan „nembíromtovább” állapot…

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitortenikma.blog.hu/api/trackback/id/tr797285049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prakp 2015.03.20. 02:42:32

Mégis, elég sokan tapsolnak hozzá. Brekegni sem tudnak, nemhogy normálisan beszélni.

JT_Biopower 2015.03.20. 08:50:36

Amelyik ott dolgozónak nem tetszik a helyzete, az szerintem mondjon fel! Annál hamarabb szabadulunk mi is és remélhetőleg az mtva sírján valami értékesebb fog kinőni, ahol nekik is lehet ismét hasznos helyük.

Netuddki. 2015.03.20. 10:10:34

"ki tudja kinek a kisleánya, „Barbika”"

A tényfeltáró újságírás ennek a kiderítéséről szólna. Ami itt nemigen van...

Netuddki. 2015.03.20. 10:12:27

"És sajnos ezt egész felháborító katyvaszt nem foghatjuk a „próbaüzem gépzajára”."

Nem. Valójában ez a fideszes propaganda öntökönszúrása. Közpénzből sikkasztva persze. De hadd szórják csak a közpénzt, cserébe több adót szedhetnek be...

pushup 2015.03.20. 10:52:51

Jakupcsek Gabriella, Csiszár Jenő ... mint szaktekintély?
szereztél egy vidám percet

Szelid sunmalac 2015.03.20. 10:55:35

@JT_Biopower: No igen, de addig mit csinalnak? Es a csaladjuk, a gyerek? Hova menjen manapsag, aki a mediaban dolgozik es nem akar a partseggnyalashoz asszisztalni? Ki/mi szivna fel ekkora embertomeget?

Bobby Newmark 2015.03.20. 11:25:40

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ha te egy valószínűleg szabadidőben írt blogtól tényfeltáró újságírást vársz, akkor nem a világ a hülye. Csak szólok...

Bobby Newmark 2015.03.20. 11:28:08

@Szelid sunmalac: Én 15 éve jelentkeztem az egyetemre, és már akkor röhögtem a média-kommunikáció szakosokon, mert tévéhez a kezdetek óta vagy születni kell, vagy be kell magad szopni, mert akkora túljelentkezés van.

Hadd ne kelljen már sajnálnom azokat, akik tudatosan és határozottan ilyen szakmát VÁLASZTOTTAK.

Röviden, aki kurvának áll, ne sírjon, ha basszák.

JT_Biopower 2015.03.20. 11:35:55

@Szelid sunmalac: Korábban nem gondolkozott? És ha kirúgják, mert vezetőváltás van, akkor mit csinál? Nem kellene esetleg tanulni valami más szakmát? Inkább beáll a sorba és lapít, nehogy következő alkalommal rá mutassanak, hogy mehet isten hírével.
"embertömeg" :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.20. 11:39:20

ha szétszórták volna a nyugati aluljárójában már akkor is hasznosabban költötték volna el, mint így.

3niko 2015.03.20. 12:02:19

@nicktolvajmentesítő_kovi1970 @Bobby Newmark: Valóban, ez egy nagyon kurta szabadidőben írt blog. És igen, nem vagyok újságíró. Közgazdászként, kereskedelmi vezetőként tengetem napjaimat. Ám mivel annyira várják egyesek, egy pici oknyomozást mégis ígérhetek. Néhány nap, és kikerekedik a sztori. :)

Szelid sunmalac 2015.03.20. 12:13:10

@Bobby Newmark: @JT_Biopower: Nyugi emberek! En versenyszferaban dolgozom es nem a mediaban, nem kell tamadni. En csak azt mondom, hogy nem fogom "kurvanak" tekinteni, mert mondjuk 18 evesen az volt a vagya, hogy operator/vago/mittudomenmi legyen. Szukseg van rajuk. Kulonben hogy a picsaba neznel tevet, filmeket stb? Egy rendes szakma az is. Egyetemet meg foiskolat ne keverjuk ide, mert az csak az alapokat adja meg minden szakmanal. A valodi tudast soha sehol nem az egyetemen kapod, hanem a szakmaban. Na szoval mondjuk ezek az emberek nem valogathatnak olyan sokbol. Az is maszlag, hogy akkor miert nem tanul masik szakmat. Vazze. Barkinek felmondhatnak. Akkor minden pek, siraso, orvos, villanyszerelo stb. tanuljon hirtelen masik szakmat mondjuk 15-20 ev szakmaban eltoltott ido utan, mert kirughatjak, meg vezetovaltas lehet?
Errol a kozmocsokrol a politikusok, vezetok tehetnek. A technikai szemelyzet pl. vajmi kevesse.

Bobby Newmark 2015.03.20. 13:17:14

@Szelid sunmalac: Umm, felőlem akár az egész magyar televíziózást felgyújthatjuk, és beszánthatjuk sóval, úgyhogy ezzel hiába is próbálsz rám hatni, hogy hogyan néznék tévét. Nem nézek.

És hát bizony a pályaválasztás és a munkaerő-piaci rugalmasság az nehéz dolog és fájdalmas, meg nem is megy mindenkinek.
süti beállítások módosítása