Mi történik?

Almát, vagy narancsot?

2014. november 30. 22:00 - 3niko

Kedves önsajnálatban elmerült magyar állampolgár!

Ahogyan az már ezen a blogon is elhangzott néhányszor, ritka szar világot élünk. Ennek mélyebb, ok- okozati összefüggéseit pedig általában  a ronda „nagypolitika” szemüvegén át nézzük, és minden nehézséget arra próbálunk kenni. Még akkor is, ha valahol belül tudjuk, érezzük, hogy ezzel a szemüveggel csupán a jéghegy csúcsára látunk rá, mélyebbre talán esélyünk sincs tekinteni. Mégis valakit, valakiket mindig szidunk, okolunk, vádolunk. Amolyan magyar betegség ez már, jobbról balra, balról jobbra vetíteni, hárítani, no meg persze káromkodva, másokat szidni és anyázni…

Ja. Mert tényleg ez a legkönnyebb út. Hajlamosak vagyunk saját problémáinkért, saját, és mások nyomorúságáért egyaránt egy irányzatot, ideológiát, pártot, vagy hatalmi tényezőt okolni.

Ám ma megtapasztalhattam, hogy ezektől létezik ma Magyarországon sokkalta sürgetőbb, és százszor mélyebb  problémakör. Úgy hívják, SZEGÉNYSÉG. Árnyaltabban fogalmazva, szükség. Kiszolgáltatottság. Kilátástalanság. Létbizonytalanság. Éhezés.

Ezek a borzasztó súlyos, ám egyre inkább kézzel fogható fogalmak a huszonegyedik század számkivetettjeinek terhei.

Mondd, kedvesem, Te hányszor élted meg valódi mélységükben ezeket a dolgokat? Csak őszintén!

Na, látod!

Szóval depresszió, letargia és világfájdalom esetére volna egy javaslatom. Nem mellesleg kitűnő terápia is.

Tudom, van az úgy, hogy fáj az élet. Hogy megrohadsz a munkában és utálod a fél kollektívát, no meg főképp a főnökeidet. Hogy nem találsz megfelelő párra, vagy az, aki van, már nem azt jelenti számodra, ami régen volt. Hogy nem találod egyébként magadat sem. Aztán néha arra eszmélsz, hogy azon agyalsz, feladod. Hogy borítasz. Mert már nem bírod tovább ezt a szörnyű és nehézségekkel teli batyut cipelni.

Nos, ilyen esetekre létezik egy tök jó módszer:

-          nézz körül, és láss.

Lásd meg azokat az embertársaidat, akik szükséget szenvednek.

Akiknek nem krepál be a wifi routerük, mert nincs. Nem merül le az a rohadt ájfón fontos hívásra várván, mert nincs. Akiknek nem jut az akciós ikeás karácsonyi cuccokból, mert az adventi felhajtásból kábé csak annyit tapasztalnak, hogy kicsit több a kajaosztás, mint egyébként.  Tehát minden egyes napjuk egy bazi nagy „nincs”. Sem meleg szoba, sem elegendő étel, sem elég gyógyszer, sem boldogság, és legfőképpen szinte zéró remény.

Tudod kik ők? Olyan, emberek, akiknek a társadalom elengedte a kezét. El. Pedig hidd el, bármikor megfognák azt. A többség azonnal. Ha kinyújtanád.

Szóval, ma egy ételosztáson, és az azt megelőző főzésen, előkészítésen jártam. Életemben először, de bizonyos, hogy nem utoljára. Fiatalok és idősebbek, jó és szörnyű körülmények között élők, magyarok és külföldiek együtt áldozták a vasárnapjukat azért, hogy közel száz embert jól lakassanak.

Rohadtul senkit nem érdekelt, hogy ezen a vasárnapon nyitva van-e a pláza meg a hiper, vagy, hogy Veszprémben megdől-e majd a kétharmad.

Bölcsészhallgató és első blikkre nagypiás rosszarcúnak tűnő pasas egyaránt pucolt, hámozott, aprított, kavart, adagolt. Mindezt kitűnő hangulatban. Együtt.  És miután két autóban sem volt elég hely az ételnek és az adományoknak, egy csudanagy, ipari fazekat jókedvűen cipeltek el a Combinón, jó néhány megállón keresztül. Van, aki úgy segít, hogy szinte neki sincs mit az asztalra tenni, de tudja, és tapasztalta, hogy ennél is van sokkal lejjebb…

Aztán a hidegben, szemerkélő jéghideg esőben szép, katonás rendben a kis csapat kiállt, és átadott egy óriási nagy adag szeretetet. Helyben fogyasztásra és elvitelre egyaránt.

foodangels2.jpg

Az akcióhoz a helyszínen csatlakozott egy hazánkban forgató, egyébként USA-ban élő színész is. Az egyik főszervező (egyébként egy igazi angyal) megtanította neki a feladatához kapcsolódó kérdést, amit az ételért sorban állóknak magyarul fel kellett tennie. „Almát vagy narancsot?”

Kedves olvasó! Találd ki, mi volt a negyedik magyar szó, amit az ifjú színészük ezen a késő délutánon megtanult?

Hát a „mindkettőt”.

Ugyanis a sorban állók többségének ez volt a válasza.

 A színész először nem is igazán értette, mondtuk neki, hogy „it means, both of that”.

Aztán elmagyaráztuk neki, hogy nem azért szeretnék mindkettőt, mert telhetetlenek. Hanem mert tudják, hogy még egy hétig várniuk kell, amíg ismét feltesznek nekik egy eldöntendő kérdést. Mert sajnos hétből hat napon valójában nincs választásuk.

Neked, nekem, nekünk (még) van. Mondd, hajlandó vagy élni vele?

Aztán, amikor ez nem lett volna elég érzelmi sokk, robbant a letargiabomba. Sorra került egy hatvan körüli hölgy, aki a gyümölcsöt angol nyelven köszönte meg, majd hibátlan angolsággal folytatott kellemes diskurzust a külföldi segítővel. Na, hát itt tört el az  bizonyos mécses. Hogy itt tartunk. Egy tanult, intelligens nyugdíjasnak vasárnap este ennyi jut. Néhány kedves szó, meg pár napra való hideg és meleg élelem...

Ha valamiért vagy valakiért áldozatot hozok, az nem elvesz belőlem, hanem hozzám ad. Annak a lemondásnak az ereje belém költözik. A dolgok láthatatlanul, a rajtunk túli világban összefüggenek.” (Schäffer Erzsébet)

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitortenikma.blog.hu/api/trackback/id/tr236946823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

badogosmester 2014.12.01. 13:18:30

Korrekt írás, bár elmagyaráznád nekem, mi az az ájfón? Köszi.
Amúgy hitelesebb lenne, ha nem direkt egy réteget szólítanál meg ezzel a trendi fikázással, hanem úgy általánosságban mondjuk okostelefon szót használnál.

Ianas 2014.12.01. 13:41:59

Játsszunk egy játékot. Adok egy definíciót, és találjuk ki a definiált fogalmat. A "~" a fogalmat helyettesíti.

"a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni. A politika és a politológia egyaránt használja, általában tetszetős, részigazságokon vagy irreális elképzeléseken alapuló politikai programok vagy kijelentések rosszalló (pejoratív) megjelölésére. Számos jelzős szerkezetben is előfordul, attól függően, hogy a politika vagy a kijelentés mely területre vonatkozik (például szociális ~, faji ~, osztály~)." (Wikipedia)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.12.01. 13:59:48

"Na, hát itt tört el az bizonyos mécses. Hogy itt tartunk. Egy tanult, intelligens nyugdíjasnak vasárnap este ennyi jut. Néhány kedves szó, meg pár napra való hideg és meleg élelem..."
Ajvé! Biztos meghaltak a gyerekei. Azé.

Szupergyuri · http://borsomegaheja.blog.hu 2014.12.01. 15:17:12

Kedves Cikkíró!

Ne bánkódj ilyen 4 gyökér kommentelő miatt, ők pont annyira nyomorultak, mint az általad említettek, csak ők sajnos szellemileg.
Hidd el, sok ezren vagyunk itt tétlenül a monitorok mögött, akiket nagyon pozitívan érintett meg az írásod, csak lusták vagyunk neked megköszönni, hogy te legalább vetted a fáradságot, és leírtad az élményedet.

Vannak köztünk néhányan, akiknek pont ez a rövid cikk kellett ahhoz, hogy egy következő, hasonló helyzetben konkrétan tegyenek is valamit, és ne csak hümmögjenek, a pártokat szidva.

Köszönjük.

Szelid sunmalac 2014.12.01. 15:31:43

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)!: Nalad kretenebb ember szerintem keves van a vilagon! Gratulalok! Es ha meghaltak a gyerekei, akkor o is dogoljon ehen, vagy mi? Mit akartal ezzel mondani? Hogy volt olyan luzer, hogy meghaltak a gyerekei? Meg kulonben is ki nem szarja le?
Mondd csak, anyad tud rola, hogy ilyen fereg vagy? Szegyelli magat helyetted is?

randomuser1 2014.12.01. 15:55:52

a vadiúj focistadion meg közben kong az ürességtől, mert mindenki a hasára gondol!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.12.01. 16:34:02

@Szelid sunmalac: Ideges vagy, náci bérenc? Cidázol még a németeknél, faszkalap, vagy visszajöttél? :)

s 2014.12.01. 17:13:33

:-) Élni úgy kell, ahogyan Te írod.

Szelid sunmalac 2014.12.01. 17:21:29

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)!: Vissza? Hogy olyan degeneralt pocsok legyenek korulottem, mint te? Soha! Inkabb a nacik. Meg azok is embersegesebbek voltak nalad.

s 2014.12.01. 17:27:48

@Emmanuel Goldstein: "a vadiúj focistadion"
Az már a kivégzésekre lesz . . .
Van ebben praktikum, hidd el. Olyan, mint amikor valaki megássa a saját sírját. Ennyivel is beljebb vagyunk.

s 2014.12.01. 17:29:18

@prakp: Pedig bele is foshatnál. A fene érti ezt.

randomuser1 2014.12.01. 19:26:26

@s: kivégzik a szegényeket?
ez nagyon nem keresztényi!

2014.12.01. 20:46:28

Még akár jó is lenne ez az írás, ha nem ennyire MLM nyomulós stílusó, a mániákusságig és hülyének nézésig óvodás megfogalmazású és patetikus, ugyanakkor megalázóan kioktató lenne.

Sokan érzik úgy, hogy egy reménytelen mókuskerékben tekernek, és ha abbol kiesnek ,az pont az a csuszda, ami megállithattalanul ide vezet, a semmibe, az utcára, a nyomorba, az anyagi-fizikai társadalmi nincstelenségbe.

Ez az irás is inkább megoszt szellemiségében mint egyesit, az összes nyomorszinthez -átlagában- közeli országban ismert és gyakori "adjanak a gazdagok még még többet, mer' mi szegények vagyunk nekünk jár" agressziv koldustempó süt a sorok közül. Ami végül csak ujra és ujra megosztja az egyre inkább kettészakadt társadalmakat, ami ujabb szegénységhez és kirekesztéshez vezet csak, tehát ugyanazt a problémát termeli ujra.

Millió polgártársunk megteszi amit tehet, nemcsak erején felül fizeti az elvileg pont ilyan célokra is való "kötelezőt", 40% ilyenolyan jogcimen beszedett adót, majd amikor költ, a maradó kb 58%ból ujra majdnem 30% adót..., ha autót tart, üzemanyagot vesz, dohányzik, italt vásárol, stb akkor még sokkal-sokkal-sokkal többet(!)...de ha teheti, ad az éhezőnek, segíti felebarátját, miközben intelligens tanult emberként tudja és érti, hogy hiába adunk a halásznak halat, ha háló nem jut neki.

Semennyi segélyadománnyal, ételosztással és jószolgálati karitativ tevékenységgel nem szüntethető meg maga az eredeti probléma, ez a "kezelés", legyen bármely mértéke és formája is, mindörökre csupán tüneti.

shred 2014.12.01. 22:31:02

de ki volt a színész?:)

prakp 2014.12.02. 05:47:01

@s: S orry, frusztrált lettem. Elment az étvágyam is.

altimus 2014.12.02. 12:48:10

ostoba velemeny

a jelenlegi magyar helyzet a politika impotenciajanak tudhato be. egyatalan nem szuksegszeru az, hogy a mai magyarorszagon milliok eljenek a letminimum kozeleben. egyatalan nem szuksegszeru az, hogy ingyenkonyhara kelljen ezreknek jarniuk. a mai magyar gdp is boven lehetove tenne a szegenyseg nagysagrendi csokkenteset. arrol nem is szolva hogyha letezne egy eu konform gazdasagpolitika ami kozeptavon biztositana az orszag felzarkoztatasat az eu atlaghoz akkor ezek a problemak kezelhetoek lennenek. a megoldas nem az ingyenkonyha, hanem a kompetens orszagiranyitas, gazdasagpolitika. a szakertelem. a milliardos oligarcha reteg folyamatos penzelese, a tokeletesen felesleges stadionepites, a mertektelen es gatlastalan korrupcio felszamolasa lehetne a megoldas.
süti beállítások módosítása