Mi történik?

Elég volt már a széthúzásból!

2015. szeptember 08. 21:31 - 3niko

Semmi sem fekete, vagy fehér, kedveseim.

Olyan nincs, hogy csak pro, vagy kizárólag csak kontra.

Egy konfliktus megoldását a nézőpontok egészséges szintű ütköztetése, majd közelítése, mindezek után pedig a közös akarattal kialakított konszenzusos állapot jelentheti.

Ez pedig egy kínkeserves folyamat. Olyan közös munka, olyasfajta aktivitás, cselekvő jelenlét és közös felelősségérzet által áthatott alkotó tevékenység, amelyre sajnos ti, azaz mi, ma Magyarországon nem vagytok, nem vagyunk képesek.

Rohadtul kezdek már megcsömörleni attól, amit hallok, látok és tapasztalok a menekülthelyzet kapcsán. Elég volt már ebből sehonnai viselkedésből. Elég volt az elvakult, eltévelyedett és szélsőséges megnyilvánulásokból, de épp ugyanannyira elég volt a valódi problémákat elfedő, eltussoló, a migránsokat egekig magasztaló állásfoglalásokból.

Elég volt a polarizációból és az egymásra mutogatásból. Elég volt a sarkításból, a folyamatos vádaskodásból, s a szűnni nem akaró rákontrázásból. Ti sosem fáradtok bele? Sosem mélyedtek el egy bizonyos kérdéskörben? Nem révedeztek azon, hogy mi lehet a megoldás?

Nem, nem az a sarkos, egyirányú és az egyik oldal számára bizonyosan vesztes végkimenetel, hanem az a lehető legoptimálisabb verzió, amely által az összes létező érintett a legkevesebb kárt, a legkisebb erkölcsi és anyagi veszteséget szenvedheti el.  Valami sokkalta előremutatóbb, és reálisabb alternatíva. Mondjátok, miért nem ezen munkálkodtok? Hm?

Teleharsogjátok az internetet, a közösségi oldalakat, a sajtót és minden lehetséges fórumot az egyéni nézőpontokkal, indulatokkal.

Teszitek mindezt úgy, hogy tudván tudjátok, senkinek sincs, mert senkinek nem lehet maradéktalanul igaza.

Azt kell, hogy mondjam, számomra nem az a legfájdalmasabb, és nem az zaklat fel leginkább, hogy Szíriában embertelen és kegyetlen háború van, nem az, hogy fogalmunk sincs, mit tartogat számunkra az ISIS a jövőre nézve, és az sem, hogy a nagyhatalmak körülbelül magasról tesznek arra, hogy jelenleg mi történik itt velünk Európa szívében.

Hanem az, hogy ebben az emberfeletti helytállást és együttműködést, közös munkát és előremutató magatartást követelő helyzetben mégis ezt művelitek. Egymással. Ismeretlenekkel. Tehát magatokkal is.

Igen, új kihívásokkal állunk szemben. Valóban, megvannak a veszélyei.

De.

Semmilyen körülmények között nem elfogadható az, hogy önkéntesek és rendőrök szinte az utolsó leheletükig, minden energiájukat bevetvén próbálnak felülkerekedni egy olyan kaotikus helyzeten, amellyel sem a magyar Kormány, sem az Európai Unió, sem az egyházak nem tudnak, vagy nem akarnak érdemben mit kezdeni. Egy olyan felfokozott és indulatokkal teli állapotban, amelyben nincs, jobban mondva nem lenne helye ennek a méltatlan macska- egér játéknak. De mennyire hogy nem!

Egész egyszerűen kikérem magamnak a csőlátást, a bigott fennhéjázást, de főként az értelmetlen és megalapozatlan félelem-, és gyűlöletkeltést. A hazugságokat, az össze- vissza kreált álhíreket és vélt terroristákról való fotómontázsokat, a mérhetetlen haragot és megvetést, amelyet más, nálunknál sokkalta nyomorultabb, szánalomra méltóbb és kiszolgáltatottabb emberek, és az élni akarásuk ellen tanúsítotok.

De éppen ennyire elutasítom az egyoldalú, a valóságtól túlzottan elrugaszkodó, a valós veszélyeket és kockázatokat figyelmen kívül hagyó, azokat eltussoló, elnagyoló, elfelejtő attitűdöt, a „nagyellenzékiség” szülte „csakazértis” viselkedést.

Egyúttal visszautasítom a butaságot, az elvakultságot, de mindenek előtt a széthúzást! Ez a nehéz sorsú ország mindig akkor süllyedt a legmélyebb káoszba és vérzivatarba, és akkor szenvedett a legtöbbet a történelme során, amikor viszonyainak legfőbb ismérve a széthúzás volt.

Ezt nem fogadom el, és nem tudom ölbe tett kézzel nézni.

Jobban tennétek, azaz jobban tennénk, ha mindenki egy kicsit magába nézne, és előtérbe helyezné az a közös érdekeket. Tanúsítva némi empátiát, közösségvállalást, együttérzést a mások véleménye, félelmei irányába.

A konstruktív és alkotó párbeszéd még soha, senkinek nem volt kárára.  

Egyelőre nincs kalifátus, nem épültek meg a mecsetek, sőt még az Unióból sem dobtak ki minket. Hogy mi van?

Sok- sok feladat és megoldandó probléma!

Azzal pedig nagyon nem leszünk előrébb, ha ezt folytatjuk, folytatjátok…

El lehet dönteni, hogy mi a jobb. Folytatni ezt a sehova sem tartó, végtelenül romboló és mindenki számára végzetes tendenciát, s ezzel továbbnyomni magunkat a pöcegödör leges- legmélyére, vagy pedig létrehozni valami olyat, amely által ebben az embert próbáló szituációban építkezni, ne adj' Isten példát statuálni lehet.

Csak rajtunk áll...

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitortenikma.blog.hu/api/trackback/id/tr587771420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.09. 05:43:41

Nem lehet megszüntetni a széthúzást. A ballibek egyetlen célja a szűk pártpolitikia érdekeik érvényesítése, ezért magyarellenes politikára is képesek habozás nélkül.

Ugyanaz az EU-ban: Franciao. és Anglia nem akarjék megoldani a válságot, gazdasági érdekeik miatt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.09. 15:20:26

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nyilván az elmúlt 25 évben a széthúzás a ballibek hibája. Nyilván ehhez el kell fogadnunk, hogy a jobbnácoknak volt mindig mindenben igaza.

Nem tudtam kedves birca, hogy az autizmus tünete az empátia teljes hiánya, az, hogy a dolgokat kizárólag a saját szemszögéből tudja valaki vizsgálni. Ezek szerint lehet.

Ad Dio 2015.09.09. 15:54:01

Ahhoz hogy felelős, védhető, komolyan vehető álláspontot tudjunk kialakítani, le kell szúrni pár jelölőcöveket, a valóság mentén. Ezek a tényadatok (amelyekkel nem vitatkozhat az akinek ép esze van), kirajzolnak egy formátlan alaptömböt. Ezt lehet így vagy úgy formálni, osztani, szabályozni, engedélyezni stb.

Európa valamiért testületileg tagadja a valóságot.

Így az ég egy adta világon SEMMIRE nem jutunk, csak toljuk-toljuk a bajhalmot, ami közben egyre nő.

odamondó 2015.09.09. 16:09:00

Engem az érdekelne, hogy Európa elméletileg vallástalan per pillanat. Akkor kérdem én mikor, hol és kik döntötték el, hogy ez a kontinens lesz a következő Teréz anya illetve máltai szeretetszolgálat? És mindezt végülis mire fel? Sajnáljuk a háborúban lévő embereket, de ne felejtsük el a világ azon része háborúban van jó ideje és van elég problémánk nekünk is.

Amúgy a mai média viselkedésének tükrében érdekelne, hogy a jövőben mit kéne gondolunk az oszmán birodalom ellen harcolt magyar hősökről?

nemecsekerno_007 2015.09.09. 16:29:08

A posztoló által leírtak lényege, hogy ez a problémamegoldó protokoll nem csak a menekültválságnál gond.
Így vágunk disznót. (,hogy Bödőcs Tibort emlÍtsem)
Olyan ez az ország mint egy lakógyűlés - a rosszabb fajtából. Ez egy igen komoly versenyhátrányunk. Nagyon kevés dolgot tudunk igazán működtetni.

Kalmár 2015.09.09. 18:15:55

@Kormánymeghízott Államcickány Úr:
A jobboldalon nem hiányzik az empátia!
Együtt érzünk veletek liberálisokkal.
Politikai árvák lettetek, hitel és becsület nélkül.

mortullus 2015.09.09. 18:36:24

Na kikerült a libsi siránkozás is...

nu pagagyí 2015.09.09. 18:41:23

A konstruktív párbeszédre a hatalom részéről nincs igény. Aki menekültet bújtat az börtönbe kerül. És akkor most induljon a " konstruktív és alkotó párbeszéd".

szabadság elvtársak! 2015.09.09. 20:45:03

@nu pagagyí:
Na ba.... meg! Nem olvastad el a posztot Te szégyentelen.:)) Mond azt, hogy egy jó birca "gulas" jutott az eszembe!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.09. 22:05:27

@Kalmár: A kva anyád a liberális. Ezzel érts egyet...

Egyébként meg úgyis a pokolban rohadtok meg mind...
süti beállítások módosítása